Autorităţile trebuie să controleze investiţiile în producerea de energie eoliană şi solară

Autorităţile Republicii Moldova trebuie să controleze strict investiţiile în producerea de energie eoliană şi solară, dar şi să facă eforturi pentru a se interconecta la sistemul de energie electrică al României. Sugestiile au fost făcute de către expertul în securitate energetică Vadim Ceban, într-o conferinţă de presă la IPN.

Vadim Ceban este autorul studiului „Dezvoltarea energiei regenerabile în Republica Moldova: realităţi, capacităţi, opţiuni, perspective”, realizat pentru Asociaţia pentru Politică Externă. Potrivit expertului, pentru a facilita utilizarea energiei regenerabile ar trebui să fie promovate stimulente precum tarife plafonate, subvenţii pentru investiţii şi facilităţi fiscale. Totodată, expertul precizează că există cerere mare de a investi în producerea de energie eoliană şi solară în Moldova, dar sistemul nostru energetic, din punct de vedere tehnic, nu poate acoperi cererea.

Vadim Ceban mai spune că la nivelul UE există tendinţa de a trece domeniul de energie regenerabilă pe piaţă deschisă. „Mai exact, Comisia Europeană vrea ca după 2020 toate sursele de energie regenerabilă să activeze concurenţial, nu se vor folosi stimulente sau facilităţi. Evident că nivelul de maturitate a domeniului de energie regenerabilă din Republica Moldova şi cel din UE este diferit. Noi nu putem trece ca şi UE domeniul dat pe o piaţă deschisă, avem nevoie de circa 7-10 ani pentru a demonstra că aceste investiţii sunt eficiente”, a specificat expertul.

Costurile investiţiilor în domeniul energiei regenerabile, în special pentru obţinerea energiei eoliene, sunt destul de mari. Vadim Ceban spune că urmează a fi efectuată o selectare, nu trebuie să se permită penetrarea sistemului energetic fără niciun control.

Recomandarea de bază a expertului este ca autorităţile să fie foarte atente, să înveţe din greşelile altor state, care au anumite efecte negative din cauza investiţiilor ineficiente. „Unele ţări au oferit subvenţii foarte mari, care pe fundalul crizei economice nu au putut fi continuate şi au fost ineficiente”, a mai spus Vadim Ceban.

Studiul a fost realizat de APE cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida) şi ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei/DANIDA.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.