Autoritățile sunt chemate să încurajeze angajatorii să ia la muncă persoane cu sindromul Down. Este o acțiune care îi face pe acești oameni să înțeleagă că nu sunt inutili, că societatea are nevoie de ei. Este sugestia Alei Burlaca, mamă a unui copil cu sindromul Down și președintă a Asociației Obștești „SUNSHINE”.
Într-o conferință de presă la IPN, Ala Burlaca, a menționat că peste tot în lume persoanele cu sindromul Down sunt angajate în câmpul muncii. Doar în Moldova nu se întâmplă acest lucru, chiar dacă aceste persoane sunt foarte responsabile și pot să atingă o pregătire necesară pentru a munci.
Elena Ceban, mama unui copil cu sindrom, spune că nu este o diagnoză care trebuie să sperie familiile, comunitatea. Nu este o boală contagioasă, ci o malformație genetică, care nu se transmite la alt om. Femeia spune că etichetele pe care societatea le pune persoanelor cu sindromul Down nu reflectă realitatea.
Asociația „SUNSHINE” desfășoară campanii de informare și sensibilizare a societății. „Copiii cu sindrom sunt ca toți copiii: pot dansa, au și ei capricii, gusturi, caracter, dispoziție mai bună și mai rea, cer și ei dragostea ca și orice copil”. Femeia a îndemnat oamenii să trateze persoanele cu sindromul Down ca persoane tipice și, dacă e cazul, să le îndrume. Să nu fie răutăcioși și, mai important, să nu fie nepăsători. Elena Ceban spune că părinții copiilor cu sindromul Down au nevoie de suport din partea autorităților, ca să-și poată continua munca în paralel cu grija pentru copil.
„Am sindrom Down! Am dreptul la viață!” este un proiect realizat de Asociația „SUNSHINE” cu suportul Fundației Est Europene, finanțat de Ambasada Suediei. Pentru a ajuta părinții în momentele de conștientizare a diagnozei copiilor cu sindrom, a realizat un îndrumar, care deja a fost repartizat în maternități din municipiul Chișinău. În cadrul proiectului, părinții au beneficiat de suport psihologic și informativ, au fost informați despre drepturile pe care le au și pașii pe care trebuie să-i facă în momente dificile.