Autorităţile R. Moldova au dat asigurări SUA că nu au primit oficial un plan rusesc de reglementare a conflictului transnistrean
Un oficial american susţine că autorităţile R. Moldova au dat asigurări SUA că nu au primit oficial un plan rusesc de reglementare a conflictului transnistrean. Declaraţia a fost făcută joi, 27 aprilie, în cadrul unei conferinţe de presă, de către David Kramer, asistent adjunct al secretarului de Stat al SUA pentru Eurasia.
„Am primit asigurări clare din partea autorităţilor R. Moldova că nu le-a fost prezentat niciun plan rusesc de reglementare a conflictului transnistrean. Aceste asigurări au venit, personal, din partea preşedintelui Vladimir Voronin, de la miniştrii de Externe, Andrei Stratan, şi al Reintegrării, Vasile Şova”, a declarat Kramer.
Oficialul american a mai spus că, în cadrul întrevederilor avute cu şeful statului, a adresat această întrebare în mod explicit, astfel încât să nu existe confuzii sau neînţelegeri. „Avem încredere în cuvântul Guvernului şi al preşedintelui Moldovei”, a declarat oficialul american. David Kramer susţine că a fost la Moscova acum 3 săptămâni şi nu a primit nici un indiciu precum că partea rusă ar avea un astfel de plan. „Acest lucru nu elimină însă existenţa unui plan”, a menţionat asistentul adjunct al secretarului de Stat al SUA pentru Eurasia.
Sursa citată a spus că este greu de spus când va exista o soluţie a conflictului transnistrean şi a dat asigurări că SUA vor continua să insiste asupra identificării unei soluţii. „Regretăm că, de mai bine de un an, nu am mai avut loc negocieri în formatul „5+2”, iar opunerea vine din Transnistria. Considerăm că negocierile trebuie reluate imediat şi necondiţionat”, a subliniat Kramer.
În opinia sa, deşi, în februarie 2006, partea moldovenească a fost cea care s-a retras de la negocieri, - motivul fiind îngrădirea accesului fermierilor din regiune la terenurile lor, care a fost, până la urmă soluţionat -, în prezent, blocarea negocierilor nu vine de la Chişinău, partea moldovenească declarând că este pregătită în orice moment să revină la masa de negocieri. Cea care se opune reluării tratativelor este partea transnistreană care, timp de un an, a invocat tot felul de pretexte pentru a torpila procesul de negocieri – acordul vamal dintre RM si Ucraina, referendumul desfăşurat în regiune, problema Kosovo etc.
David Kramer mai susţine că reglementarea conflictului transnistrean ar trebui să se bazeze, în calitate de element principal, pe evacuarea prezenţei ruseşti din estul RM. Retragerea trupelor ruseşti de pe teritoriul Moldovei trebuie să aibă loc în paralel sau chiar înaintea identificării unei soluţii la diferendul transnistrean, a declarat Kramer. „Ceea ce ne îngrijorează e că orice amânare a retragerii ar putea prelungi acest proces tot mai mult”, susţine sursa citată.
Potrivit oficialului american, SUA au susţinut ideea introducerii forţelor pacificatoare internaţionale în regiune ca o modalitate de retragere a forţelor ruseşti de pe teritoriul Transnistriei, cu excepţia celor care supraveghează depozitele de muniţii.