Autoritățile nu acceptă moratoriul cerut de agricultori

Moratoriul la calcularea penalităților de către bănci și la executarea silită, propus de către asociația „Forța Fermierilor”, nu poate fi aplicat sub nicio formă. Și aceasta pentru că în Republica Moldova nu există formă legală în baza căreia ar putea fi declarată de către autorități o astfel de formă de susținere. O spune vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al agriculturii și industriei alimentare. După briefingul de presă al ministrului, agricultorii care se află în Piața Marii Adunări Naționale cu tractoarele au claxonat continuu, transmite IPN.

Ministrul spune că este conștient de situația precară a producătorilor de cereale. În fiecare zi se lucrează la identificarea soluțiilor pentru a sprijini această ramură. Însă, nici Comisia pentru Situații Excepționale nu are împuterniciri pentru a institui moratoriul solicitat de agricultori. Legea din Moldova nu prevede că vreo entitate ar putea interveni în relațiile private dintre doi agenți economici. „Nu poate interveni și nu are dreptul să intervină absolut nimeni între bancă și agentul economic care a luat credit. Nu există cadru legal care ar permite astfel de intervenții. În acest context, propun să fie identificat cadrul legal pentru a acorda suport real și legal pentru producătorii de cereale care au intrat în impas”, a declarat vicepremierul Bolea.

Potrivit ministrului, din cele 11 bănci din Moldova doar 6 acordă credite pentru agricultură. Ministrul planifică o ședință cu reprezentanții acestora, iar ca urmare va fi făcută o listă a agricultorilor care au accesat credite bancare. Urmează să fie stabilit câți dintre ei, în ultimii cinci ani, au intrat în incapacitate de plată, câți nu și-au putut onora obligațiile și care dintre ei au fost pasibili să fie trimiși în insolvență. „Va fi examinată perioada în care exact se trag problemele cu care se confruntă. Trebuie să recunoaștem că unii agenți economic au făcut investiții iraționale, au făcut greșeli în plănuirea afacerii. Trebuie de venit cu răspunsuri foarte țintite și de stabilit din ce motiv fiecare agricultor a ajuns în incapacitate de plată”, a declarat Vladimir Bolea.

Acesta mai planifică o întrevede cu importatorii de inputuri, la care se va discuta care este numărul de agenți economici care au intrat anul acesta în incapacitate de plată. Totodată, până la sfârșitul săptămânii va discuta și cu reprezentanții asociațiilor de microcreditare pentru a examina portofoliu în agricultură și care este tendința de a intra în capacitate de plată.

Autoritățile nu dau curs nici demersului agricultorilor protestatari ca din Fondul Agenției de Intervenții și Plăți pentru Agricultură pentru anul viitor 500 de milioane de lei să fie redirecționați pentru compensații producătorilor de porumb și floarea soarelui. „Guvernul nu susține această propunere pentru că o consideră discriminatorie în raport cu alți agricultori care au făcut investiții în 2023, au luat credite de la bancă și au mizat pe aceste subvenții”, a declarat ministrul.

Potrivit lui, grupul de lucru creat va stabili gravitatea problemei agricultorilor în baza informațiilor pe patru dimensiuni – de la bănci, de la importatorii de inputuri, de la reprezentanții sectorului de micro-finanțare și de la asociația administratorilor de insolvență. În baza acestor informații se va elabora o listă cu agricultori, eligibilă, apoi se va stabili modul de suport și suma de bani care va fi alocată.

Agricultorii și-au adus tehnica în PMAN săptămâna trecută, cerând de la autorități mai multe măsuri de sprijin. Aceștia anunțase că așteaptă un răspuns de la autorități până joi, iar dacă revindecările  vor fi ignorate vor porni cu tractoarele prin capitală.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.