Autoritățile locale și centrale continuă să susțină practica construcțiilor ilegale, expert

Roman Guneavîi, expert în development, spune că deciziile Primăriei municipiului Chișinău, precum și inacțiunea Ministerului Culturii și a Procuraturii duc la continuarea practicii de construcție ilegală în zona istorică a Chișinăului.

Într-o conferință de presă la IPN, Roman Guneavîi a declarat că, odată cu schimbarea conducerii țării, au fost lansate acțiuni multașteptate pentru păstrarea patrimoniului istoric. În primul rând, a fost modificată componența Consiliul Național al Monumentelor Istorice. A fost schimbată conducerea Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor. A fost completată legislația prin care au fost stabilite zonele de protecție a monumentelor.

Roman Guneavîi spune că la fel de surprinzător a fost anunțul Primăriei Chișinău cu privire la introducerea moratoriului privind construcțiile în centrul orașului. Însă, pe lângă aceste aspecte pozitive, au început să aibă loc acțiuni ciudate, inclusiv din partea Ministerului Culturii. Nu s-a făcut un audit cu privire la documentele eliberate anterior, dar și nici cu privire la actuala stare a monumentelor de arhitectură. Nu mai sunt publicate procesele verbale ale ședințelor Consiliului Național al Monumentelor Istorice, iar astfel nu sunt publicat nici schițele de proiect. „Da, într-adevăr ședințele sunt difuzate online, dar nu poți vedea proiectele. Și în pofida numeroaselor solicitări de a publica măcar parțial schițele de proiect, acest lucru așa și nu se întâmplă”, a menționat Roman Gunevîi.

Potrivit expertului, nu există o reacție din partea Ministerului Culturii la tentativa Consiliului de a legaliza construcții multietajate ilegale, de exemplu pe strada Teatrală. De asemenea, în unele cazuri Ministerul Culturii a dat dovadă de lipsă de acțiune, în timp ce a continuat eliberarea actelor permisive de către Primăria Chișinău. În opinia sa, unul dintre cele mai scandaloase proiecte vizează construcția unui bloc locativ multietajat pe strada Mateevici, 109/2. Potrivit lui, chiar dacă Agenția pentru Supraveghere Tehnică a fixat mai multe nereguli care confirmă ilegalitatea construcției, Procuratura nu a reacționat pe marginea acestui caz.

„Lega privind ocrotirea monumentelor din 1993 a devenit un impediment în distrugerea patrimoniului cultural. Însă, această lege a fost ignorată ori s-au închis ochii cu privire la neexecutarea ei doar din considerente de corupție sau politice”, a spus Roman Guneavîi.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.