Resursele financiare alocate autorităţilor publice locale, din Fondul de rezervă al Guvernului, au fost distribuite anul trecut pe criterii politice – constată Viorel Chivriga, expert în domeniul finaţelor publice, autorul studiului „Gestionarea Fondului de rezervă al Guvernului în 2013”, transmite IPN.
În studiu se menţionează că 47% din bani au fost direcţionaţi către localităţile cu primari liberal-democraţi, 31% – cu primari democraţi şi câte 4% pentru cele cu primari liberali şi comunişti. În aceeaşi perioadă, primarii care au candidat independent au primit 6% din totalul alocaţiilor.
Autorul studiului subliniază că în 2013, pentru prima dată din 2008 încoace, suma resurselor financiare pentru administraţiile locale a ajuns la 1/3 din Fondul de rezervă al executivului. Viorel Chivriga a accentuat că aceasta a fost o schimbare de conjunctură, nu una de esenţă, ţinând cont de repartizarea părtinitoare a banilor.
Administraţiile publice locale au beneficiat de resurse în valoare de peste 20 de milioane de lei. Însă, cea mai mare sumă a fost aprobată în ultimele zile ale anului, în scopul achitării datoriilor pentru lucrările efectuate la obiectele de importanţă socială, culturală şi de mediu.
Viorel Chivriga a comunicat că, potrivit legislaţiei, banii care nu ajung la destinaţie până la sfârşitul anului automat sunt direcţionaţi înapoi către bugetul de stat. Autorul studiului spune că, ţinând cont de toate procedurile, nu era real ca banii aprobaţi să ajungă către administraţiile locale în 4 zile. De asemenea, este de menţionat că printre acţiunile care pot fi finanţate din fondul de rezervă nu se regăseşte achitarea datoriilor pentru lucrările efectuate la obiectele de importanţă socială, culturală şi de mediu.
Studiul lansat este parte a proiectului „Sporirea transparenţei şi a controlului public în gestionarea Fondului de rezervă al Guvernului”, implementat de către Asociaţia pentru Democraţie Participativă (ADEPT), cu sprijinul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova.