Autorităţile, îndemnate să perfecţioneze Legea anti-fumat

Asociaţia Naţională a Restaurantelor şi a Localurilor de Agrement din Republica Moldova” (MĂR) atrage atenţia autorităţilor că există anumite inadvertenţe şi neclarităţi în Legea numită generic „Anti-tutun”, care urmează să intre în vigoare la 31 mai. În acest sens, Asociaţia MĂR declară relevant exemplul României, unde autorităţile au început deja amendarea unei legi similare, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Asociaţiei.

Aneta Zasaviţchi, preşedinta MĂR, afirmă că la nici două luni după intrarea în vigoare a legii anti-fumat în România, care interzicea fumatul în spaţii închise sau limitate de doi pereţi, senatorii români au şi votat câteva amendamente menite să schimbe substanţial lucrurile. Conform amendamentelor propuse de autorităţile române, în curând, în România s-ar putea fuma din nou în spaţiile publice. „Spaţiu închis” va fi definit drept un spaţiu cu pereţi de jur împrejur şi nu cu doi pereţi laterali, cum e în prezent în lege. În plus, se va putea fuma în spaţiile separate, complet izolate şi inscripţionate special, precum şi pe terase exterioare amenajate în acest scop. Acest lucru înseamnă că un restaurant poate avea o terasă exterioară, prevăzută cu trei pereţi, în care să se fumeze.

Asociaţia Naţională a Restaurantelor şi a Localurilor de Agrement din Republica Moldova a înaintat anterior o petiţie către conducerea Guvernului şi Parlamentului în care solicita mai multe clarificări în privinţa reglementării fumatului în localurile de agrement şi aşa-numitelor „locuri special amenajate pentru fumat”. Aneta Zasaviţchi a subliniat că MĂR a solicitat de la autorităţi să vină cu reglementări şi indicaţii clare referitor la amenajarea şi amplasarea locurilor speciale pentru fumat şi clarificarea termenilor „spaţii deschise şi semideschise”, dar şi altor aspecte care ţin de consumul produselor de tutun.

În aceeaşi petiţie, Asociaţia şi-a exprimat îngrijorarea că în scurt timp de la intrarea acestor prevederi în vigoare, organele abilitate vor lansa o campanie de verificare şi control a respectării normelor legate şi, în condiţiile Republicii Moldova, orice dubiu va fi interpretat în defavoarea contribuabilului persoană juridică.

Asociaţia declară că susţine protecţia drepturilor nefumătorilor şi promovarea modului sănătos de viaţă. În acelaşi timp, solicită să fie asigurate reguli clare de joc, care să poată fi face posibilă realizarea în practică a prevederilor legii „Anti-tutun”.  Aceasta îndeamnă autorităţile să continue discuţiile pe marginea acestor prevederi şi să asigure elaborarea mecanismelor clare pentru implementarea legii.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.