Academia de Ştiinţe a Moldovei (AŞM), Ministerul Culturii şi Primăria mun. Chişinău s-au reunit într-o conferinţă de presă din 2 februarie, pentru a discuta noile măsuri de salvare a moştenirii culturale şi a identifica soluţii pentru gravele probleme cu care se confruntă patrimoniul cultural al capitalei, transmite Info-Prim Neo.
Mariana Şlapac, vicepreşedinte AŞM a declarat că Academia îşi exprimă îngrijorarea faţă de starea precară în care se află patrimoniul cultural imobil din Chişinău. Potrivit ei, monumentele de arhitectură şi arhiologie ale Chişinăului se află sub protecţia autorităţilor publice locale şi centrale. Există registru municipal menit să ţină evidenţa şi controlul stării obiectelor de patrimoniu cultural cu statut de monument protejat. Însă „de mai mulţi ani asistăm la abateri şi încălcări flagrante ale prevederilor legate de acest domeniu, care duc la degradarea, desfigurarea sau dispariţia monumentelor”, spune Mariana Şlapac.
Noul director al Institutului Patrimoniului Cultural al AŞM, Valeri Kavruk, a declarat că în perioada următoare, preocuparea principală a institutului va fi participarea la elaborarea strategiilor şi crearea mecanismelor care să nu permită distrugerea patrimoniului cultural. Potrivit lui, situaţia patrimoniului este extrem de gravă.
În acelaşi context, Valeriu Kavruk a menţionat că nu ar dori ca Academia şi comunitatea ştiinţifică să apeleze la forurile internaţionale pentru redresarea acestei situaţii „Suntem convinşi că în noul context politic Ministerul Culturii va face tot posibilul pentru salvarea patrimoniului. Din toate activităţile în domeniul culturii prioritare sunt activităţile cele de salvare a patrimoniului, pentru că este singurul domeniu în care pierderile sunt iremediabile”.
Gheorghe Postică, viceministrul culturii, a declarat că primii paşi meniţi să contribuie la salvarea, păstrarea şi restaurarea patrimoniului cultural ţin de stabilirea priorităţilor, elaborarea unor proiecte de legi noi, elaborarea actelor normative care să pună în aplicare reală legile şi convenţiile internaţionale în domeni la care a aderat R. Moldova, elaborarea unei strategii naţionale şi a unui program de stat privind salvgardarea patrimoniului cultural.
„Vom face o întâlnire trilaterală între Ministerul Culturii, Primăria mun. Chişinău şi Academia de Ştiinţe în vederea soluţionării problemelor ce ţin de salvarea patrimoniului”, spune viceministrul culturii.