Autorităţile din Cimişlia fac minuni, reieşind din finanţele de care dispun. ALEGERI 2015

La 14 iunie cetăţenii Republicii Moldova vor vota pentru o nouă conducere locală. Agenţia de presă IPN şi-a propus să identifice cum s-au descurcat autorităţile publice locale în mandatul care se încheie. Experţi, lideri de opinie şi reprezentanţi ai societăţii civile din diferite localităţi vor da aprecieri activităţii autorităţilor locale din raioanele şi municipiile ţării. Ciclu IPN: raionul Cimişlia
---


Raionul Cimişlia are 39 de localităţi şi 23 de primării. Populaţia raionului este de peste 60 de mii de locuitori.

Autorităţile publice locale din raionul Cimişlia fac minuni, reieşind din finanţele de care dispun, şi încearcă să amelioreze situaţia în diverse domenii. Totuşi, sărăcia face ravagii şi  administraţia în unele cazuri îşi demonstrează neputinţa în a o stopa. De această părere este Nina Nenescu, profesoară de limbă şi literatură română la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din oraşul Cimişlia.

Profesoara a menţionat că autorităţile fac eforturi multiple pentru a îmbunătăţi situaţia la zi, fiind stabilite un şir de relaţii internaţionale şi câştigate proiecte şi granturi. De asemenea, s-au stabilit priorităţi în privinţa ajutorării păturii vulnerabile a populaţiei şi s-au stabilizat unele principii în finanţarea anumitor instituţii din domeniul culturii şi educaţiei. Proiectele promise în campania electorală precedentă au fost realizate pe jumătate, începute sau duse la bun sfârşit, în funcţie de implicarea partenerilor şi de optimismul administraţiei în gestionarea cu surse minime.

„Autorităţile fac minuni, reieşind din finanţele de care dispune, dat fiind faptul că încearcă să amelioreze situaţia în diverse domenii. Actuala administraţie şi-ar putea continua activitatea, cel puţin pentru a duce la capăt proiectele puse pe roate, cel mai mare fiind crearea unui parc industrial şi crearea unui centru comercial agricol pentru regiunea sud. Nu pot pronostica viitorul, dar ştiu că raionul necesită proiecte de finanţare în domeniul agricol, în ecologie şi industria uşoară. O atenţie aparte necesită investirea în viitorul ţării – educaţia şi sănătatea”, a notat profesoara.

Nina Nenescu a declarat că în raion au fost înregistrate succese remarcabile, de exemplu în oraşul Cimişlia, Selemet, Satul Nou, Hârtop şi Javgur. În opinia sa, pentru ca administraţia locală să devină eficientă, e nevoie ca Guvernul să colaboreze şi să susţină primăriile, asumându-şi o parte din cheltuieli, şi nu numai. În unele cazuri satele au ajuns de izbelişte, neavând specialişti buni în administrare şi neavând susţinere din partea Guvernului.

Profesoara a menţionat că speră ca guvernanţii de sus să aibă cel puţin o parte din educaţia pe care au unii primari locali şi speră ca aceştia să-şi întoarcă privirile către autorităţile publice locale, care duc pe spate tot greul poporului, neavând susţinere. În opinia sa, în rândul candidaţilor la alegerile locale din acest an sunt mulţi oameni oneşti şi cu entuziasm, dar trebuie ales cel ce poate lucra „fără bani”, doar din iniţiative , pentru că aceasta contează.

Elena Nistor, IPN

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE