Autoritățile de la Tiraspol l-au eliberat pe Victor Pleșcanov

Victor Pleșcanov, care a fost privat de libertate pe 10 iunie 2022 de către structurile de forță de la Tiraspol, a fost eliberat din detenție. Biroul politici de reintegrare salută eliberarea acestuia, precizând că detenția a fost ilegală, transmite IPN.

Anterior Biroul preciza că Victor Pleșcanov a fost încarcerat de către exponenții structurilor neconstituționale pentru faptul că și-a exprimat public viziunea negativă față de declanșarea războiului din Ucraina. Fărădelegile la care este supus și condițiile inumane de detenție i-au provocat deteriorarea sănătății. Totodată, el nu a fost informat suficient de explicit despre situația sa medicală, iar spitalizarea acestuia într-o unitate sanitară din regiunea transnistreană a fost realizată forțat, mai preciza Chișinăul.

„Cazul dat a fost menținut în vizorul permanent al vicepremierului pentru reintegrare și al Biroului politici de reintegrare, cu întreprinderea tuturor eforturilor posibile în comun cu partenerii externi și cu sensibilizarea constantă a participanților în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană și a reprezentantului politic de la Tiraspol. În apelurile noastre mereu a fost reiterată cererea eliberării imediate și necondiționate a cetățeanului Pleșcanov Victor din detenția ilegală, restabilirea drepturilor și libertăților fundamentale ale acestuia, acordarea asistenței medicale necesare”, se arată într-un comunicat de presă emis după eliberarea lui Pleșcanov.

Biroul de reintegrare îndeamnă Tiraspolul să de-a curs apelurilor și pe alte cazuri individuale de rezonanță, conform exemplelor lui Victor Pleșcanov și Adrian Glijin, cu eliberarea neîntârziată și a celorlalți cetățeni ai Republicii Moldova ce sunt ilegal încarcerați și persecutați în regiune: Alexandru Dimov, Stanislav Menzarari, Vladimir Dudnic, Mihail Ermurachi, Vadim Pogorlețchii, A. Malîșev etc.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.