Autorităţile de la Chişinău trebuie să fie mai aproape de Găgăuzia, opinii

Autorităţile de la Chişinău trebuie să fie mai aproape de Unitatea Teritorial Autonomă Găgăuzia pentru a pune capăt tendinţelor separatiste care există în regiune. Declaraţii în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune „Publika TV”, transmite IPN.

Istoricul Ruslan Şevcenco afirmă că problemele din autonomia găgăuză au apărut din cauza că unii reprezentanţi de acolo au cerut împuterniciri, iar Chişinăul nu a reacţionat adecvat. „Reprezentanţii Comratului au cerut tot mai multe împuterniciri, s-au întreprins tot mai multe acţiuni pentru divizarea legislaţiei, de a forma propria legislaţie care să nu se încadrează în legislaţia naţională, de a forma propriile structuri de stat, fără acordul Chişinăului. Acum situaţia pare că s-a mai ameliorat, deoarece actuala conducere pune mai mult accent pe problemele socio-economice, iar Chişinăul ar trebui să ţină cont de aceasta”, a spus Şevcenco.

Victor Grebenşcicov, ex-consilier prezidenţial pentru problemele minorităţilor etnice, consideră că soluţionarea problemelor din autonomia găgăuză ţine de asigurarea bunăstării, dar şi de asigurarea prezenţei autorităţilor de la Chişinău în regiune. „Mai multă prezenţă în regiune, promovarea limbii române, a proiectelor UE”, a spus Grebenşcicov.

Expertul în drept,Vitalie Gămurari, de asemenea, consideră că este necesară de mai multă prezenţă a autorităţilor de la Chişinău în Găgăuzia. „Este necesar ca şedinţele grupului de lucru pentru Găgăuzia să aibă loc atât la Chişinău, cât şi la Comrat. Problemele pot fi rezolvate prin implementarea prevederilor Acordului de asociere cu UE”, a spus Gămurari.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.