Autoritățile de la Chișinău își propun să impulsioneze dialogul strategic cu SUA

Dialogul strategic între Republica Moldova și Statele Unite ale Americii a fost relansat vineri, 23 iunie, în cadrul unei reuniuni la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, la care a participat și Bridget Brink, asistentul adjunct al secretarului de stat al SUA, Biroul pentru afaceri europene și eurasiatice. În cadrul reuniunii s-a convenit asupra creării unor grupuri de lucru, din experți din ambele țări, pe domenii de interes sporit, transmite IPN.

Ministrul afacerilor externe și integrării europene, Andrei Galbur, a declarat jurnaliștilor că dialogul moldo-american urmează să capete o intensitate nouă. Iar dialogul de astăzi a fost pragmatic și foarte eficient. „Am vorbit despre procesul de reforme prin care trece țara noastră și despre perspectivele cooperării bilaterale. Vreau să subliniez că avem un dialog politic constructiv și desfășurarea acestei reuniuni este o dovadă suplimentară în acest sens, precum și o dovadă a deschiderii și a susținerii care vine din partea poporului american, din partea Guvernului Statelor Unite ale Americii pentru poporul moldovean și pentru întreaga țară”, a notat ministrul.

Cooperarea Republicii Moldova cu SUA atât în context bilateral, cât și într-un context mai larg, în special prin prisma relațiilor Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, este un subiect de importanță, a notat Andrei Galbur. „Noi am apreciat mesajul de sprijin din partea prietenilor noștri americani pentru continuarea reformelor democratice în Republica Moldova, precum și pentru disponibilitatea de a ne acorda asistența necesară pentru transformările curente”, a declarat ministrul. Andrei Galbur a subliniat că relansarea acestui dialog și această vizită are loc într-un context special pentru relațiile bilaterale și anume faptul că anul acesta marcăm 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Republica Moldova și Statele Unite ale Americii.

Grupurile de lucru, crearea cărora a fost convenită în cadrul reuniunii, se vor convoca  pe parcursul anului curent, iar domeniile de activitate ale acestora vor viza justiția, securitatea și apărarea, combaterea corupției, combaterea traficului de ființe umane.

Asistentul adjunct al secretarului de stat al SUA Bridget Brink a subliniat importanța continuării dialogului, mai ales în contextul marcării a 25 de ani de relații bilaterale. Discuțiile în cadrul reuniunii s-au axat pe cooperarea bilaterală în domeniul justiției și anume pe reformele care au loc, pași adiționali în combaterea corupției, fortificarea eforturilor pentru combaterea traficului de persoane, dar și implementarea completă a recomandărilor care vin de la Comisia de la Veneția. Bridget Brink a felicitat autoritățile de la Chișinău pentru progresele înregistrate, soldate cu obținerea unui program cu FMI și, în același timp, a subliniat necesitatea continuării reformelor. De asemenea, oficiala a subliniat importanța de atrage la răspundere persoanele vinovate de frauda bancară și implementarea recomandărilor raportului Kroll.

  • andrei galbur despre reuniune.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.