Autorităţile constituţionale sunt de vină pentru situaţia complicată a recruţilor de peste Nistru, studiu
Tinerii din regiunea transnistreană pot fi sancţionaţi penal pentru eschivarea de la îndeplinirea serviciului militar atât în temeiul Codului penal al Republicii Moldova, precum şi a codului penal local. Situaţia sutelor de tineri din raioanele de est este complicată, mai ales din cauza inacţiunilor autorităţilor constituţionale, constată experţii Asociaţiei „Promo LEX”, care au efectuat un studiu privind drepturile recruţilor în regiunea de est a Republicii Moldova, transmite Info-Prim Neo.
În studiu se menţionează că, în calitatea lor de cetăţeni ai Republicii Moldova, tinerii din regiunea transnistreană au aceleaşi obligaţii militare faţă de statul Republica Moldova. Autorul studiului, Alexandru Zubco, subliniază că nicio lege a Republicii Moldova nu-i scuteşte de această îndatorire constituţională pe cetăţenii rezidenţi ai regiunii transnistrene. În aşa mod, tinerii recruţi din raioanele de est ale Republicii Moldova urmează a fi luaţi în evidenţa militară a autorităţilor constituţionale şi să execute serviciul militar în Forţele Armate ale Republicii Moldova sau oricare altă formă de pregătire militară.
În regiunea transnistreană, notează autorul, autorităţile constituţionale nu pot efectua o asemenea evidenţă militară în lipsa controlului constituţional al acestui spaţiu. Tot din această cauză nu se cunoaşte numărul exact al recruţilor înrolaţi ilegal în „armata transnistreană”.
„Timp de 20 ani, tinerii domiciliaţi pe teritoriul Republicii Moldova depun jurământ de credinţă unui regim anticonstituţional şi autoproclamat pe teritoriul Republicii Moldova”, notează Alexandru Zubco. Autorul consideră că o bună parte din vină revine Guvernului central şi autorităţilor constituţionale, care timp de circa 20 ani nu au elaborat careva mecanisme şi nu au creat instrumente eficiente pentru a apăra şi garanta drepturile omului în acest spaţiu.
Potrivit lui Alexandru Zubco, structurile militarizate din stânga Nistrului pot fi considerate formaţiuni paramilitare ilegale, iar persoanele care le-au organizat, care le conduc şi participă în cadrul acestora ar trebui trase la răspundere penală. Autorul recomandă crearea unui Centru militar pentru regiunea transnistreană, responsabil de asigurarea evidenţei militare, soluţionarea problemelor recruţilor din zona de est a ţării. O altă recomandare vizează expedierea citaţiilor pentru trecerea comisiilor medico-militare tinerilor rezidenţi ai regiunii transnistrene. Expertul mai notează că este necesară implicarea activă a părţilor formatului 5+2 în soluţionarea problemei privind retragerea din zona de conflict a formaţiunilor militare (posturi) dislocate contrar Acordului din 21 iulie 1992 cu privire la principiile de reglementare amiabilă a conflictului armat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova.