Autorităţile centrale se fac vinovate de situaţia Casei-internat din Orhei, declaraţie

Oficiul avocatului poporului susţine că anume Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei este responsabil de situaţia de la Casa-internat pentru copii cu deficienţe mintale (băieţi) din Orhei. Şefa Serviciului protecţia drepturilor copilului din cadrul instituţiei ombudsmanului, Tatiana Crestenco, a declarat, într-o conferinţă de presă la IPB, că avocatul poporului a monitorizat câţiva ani situaţia de la Orhei şi a informat autorităţile centrale, în special ministerul, dar de fiecare dată rapoartele şi recomandările ombudsmanului au fost ignorate.

Tatiana Crestenco a menţionat că încă în anul 2012 avocatul poporului a constatat că la Casa-internat din Orhei este o mare fluctuaţie a personalului, că sunt relaţii tensionate între angajaţi, iar aceasta se răsfrânge asupra situaţiei beneficiarilor. Avocatul poporului de-a lungul anilor a tot primit petiţii că beneficiarii nu au destule scutece în această instituţie, că sunt abuzaţi, iar alimentaţia le este alterată. În acest context, ombudsmanul a cerut, încă acum câţiva ani, eliberarea din funcţie a directorului instituţiei.

Potrivit Tatianei Crestenco, Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei de fiecare dată comunica ombudsmanului că cele invocate în rapoarte şi petiţii nu corespund adevărului. Ca acum, în 2015, după un reportaj video, să se sesizeze şi să anunţe că toate din reportaj se adeveresc şi a eliberat din funcţie directorul instituţiei.

Tatiana Crestenco a specificat că această casă-internat nici măcar nu activează conform regulamentului care prevede că beneficiarii instituţiei trebuie să aibă între 4 şi 18 ani. De facto, la casa-internat sunt acceptaţi copii de la 7 ani, iar printre beneficiari sunt şi persoane care au depăşit majoratul de mult timp, au chiar şi 39 de ani.

Avocatul poporului speră că acţiunile ministerului muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, care este responsabil de această instituţie, să nu se reducă doar la eliberarea din funcţie a directorului. Ombudsmanul recomandă reevaluarea personalului instituţiei şi reevaluarea plasamentului beneficiarilor. Examinarea psihologică şi psihiatrică a beneficiarilor, stabilirea standardelor de calitate privind îngrijirea, educarea şi socializarea copiilor. Printre recomandări se regăseşte şi stabilirea unei colaborări cu Direcţia de învăţământ Orhei pentru a asigura instruirea beneficiarilor, elaborarea unui program educativ pentru copii. Cât ţine de personal, se recomandă aplanarea conflictelor dintre aceştia şi introducerea unor stimulente băneşti, şi nu numai, pentru a evita fluctuaţia angajaţilor.

La începutul lunii curente, în presă au apărut imagini video cu beneficiarii din Casa-internat pentru copii cu dizabilităţi mintale (băieţi) din Orhei în care aceştia apăreau cu diferite hematoame, un băieţel având chiar şi organul genital rupt. În reportaj se sugera că beneficiarii instituţiei sunt trataţi cu violenţă de către angajaţi.

  • tatiana crestenco despre institutie.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.