Autorităţile centrale au progrese la capitolul transparenţa decizională
Autorităţile publice centrale au progresat în implementarea cadrului legal pentru asigurarea transparenţei decizionale. Acesta este concluzia Asociaţiei pentru Democraţie Participativă „ADEPT”, în urma monitorizării a 24 de autorităţi publice centrale (ministere, agenţii etc.), transmite Info-Prim Neo.
Reprezentanta ADEPT, Cristina Cojocaru, a declarat că s-a îmbunătăţit argumentarea necesităţii elaborării proiectelor de decizie, plasarea anunţurilor privind iniţierea consultărilor publice, plasarea rapoartelor anuale privind transparenţa decizională etc.
Există însă şi carenţe. Multe dintre instituţii, de exemplu, nu indică pe anunţuri data plasării. „Pare a fi un lucru nu prea important, dar legea spune că în 15 de zile de la data publicării anunţului pot fi prezentate recomandări. Astfel, dacă nu este indicată data, persoana nu ştie este sau nu depăşit acest termenu”, a menţionat Cristina Cojocaru. Din cele 141 de proiecte de decizii monitorizate, în 32% de cazuri nu este indicată data anunţurilor. În 43% de cazuri data indicată nu corespunde cu data la care au fost real plasate anunţurile.
Experţii au mai constatat că în marea majoritate a cazurilor (75%) proiectele de decizii sunt accesibile direct pe pagina web a instituţiilor centrale. În celelalte cazuri nu se precizează modalitatea în care un proiect poate fi accesat. ADEPT remarcă că din toate proiectele monitorizate, doar în privinţa a 3% au fost anunţate consultări publice în formă de dezbateri. Însă dinamica în raport cu primul semestru este, totuşi, uşor pozitivă. La fel şi sinteza recomandărilor este foarte rar plasată pe paginile web ale autorităţilor centrale. În această perioadă, ea apare doar pe paginile Ministerului Afacerilor Interne şi Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor.
Cristina Cojocaru a declarat că nu există un minister sau o agenţie care să respecte completamente toate prevederile Legii privind transparenţa în procesul decizional. Unele din autorităţile centrale respectă un aspect, dar neglijează altul şi invers.
Legea privind transparenţa în procesul decizional a fost adoptată în 2008, iar Regulamentul cu privire la procedurile de asigurare a transparenţei în procesul de elaborare şi adoptare a deciziilor – în 2010. Cel de-al doilea raport de monitorizare a vizat perioada iulie-septembrie 2010.