Autorităţile capitalei se declară împotriva privatizării edificiilor fostelor grădiniţe
Autorităţile capitalei vor acţiona în judecată mai multe instituţii private de învăţământ, pentru acumularea datoriilor de arendă. Aceste acţiuni urmăresc, pe lângă recuperarea restanţelor, şi evitarea privatizării de către instituţiile respective a edificiilor arendate, care au fost în trecut grădiniţe.
Consiliul Municipal Chişinău (CMC) a decis să anuleze contractele de arendă cu instituţiile care au acumulat datorii mari. Consilierii afirmă că procesul de învăţământ din aceste instituţii nu va fi periclitat, pentru că desfacerea contractelor de arendă ar urma să intre în vigoare abia la 1 iulie 2008. Proprietarilor instituţiilor private li se va propune semnarea unor noi contracte de arendă, fără dreptul de privatizare şi cu stabilirea unei plaţi mai mari pentru arendă, astfel ca noile contracte să nu permită lezarea intereselor autorităţilor locale.
Liderul fracţiunii liberal-democrate din CMC, Alexandru Tănase a declarat pentru Info-Prim Neo că proprietarii instituţiilor de învăţământ privat „încasează milioane”, dar pentru arendă plătesc doar 50 mii de lei pe lună.
Tănase susţine că CMC nu va permite privatizarea acestor edificii pentru că ”dreptul de privatizare” este dreptul proprietarului de a vinde şi nu o obligaţiune a acestuia. În cazul în care instituţiile private vor insista, totuşi, să privatizeze edificiile arendate, consilierul spune că CMC va insista pentru organizarea unei licitaţii publice, în condiţii transparente. Potrivit lui, privatizarea va fi acceptată numai cu condiţia ca preţul obţinut, ca rezultat al privatizării, să permită CMC să construiască într-o zonă similară o grădiniţă nouă.
La ora actuală după estimările experţilor, un metru pătrat în fostele grădiniţe costă, la preţurile de piaţă, 4 mii de euro. La aceste costuri ar urma să se adauge şi costul terenului aferent care, de asemenea, este mare, potrivit valorii de piaţă, a mai spus Alexandru Tănase.
CMC a votat în săptămâna trecută, în conformitate cu o decizie a Curţii Supreme de Justiţie (CSJ), excluderea sintagmei „fără drept de privatizare” dintr-o hotărâre anterioară a Consiliului din 2005 privind darea în locaţiune a edificiilor unor foste grădiniţe. Decizia CSJ a fost luată după mai multe procese intentate de Liceul „Evrica”, Liceul de limbi Moderne şi management, Liceul „Columna”, Filiala Chişinău a liceului „Elitex” şi institutul Internaţional de management „IMI-Nova”. Acestea au contestat decizia prin care li s-a interzis dreptul de privatizare a edificiilor arendate.