Autoritățile de la Chișinău au remis către oficiul reprezentantului politic de la Tiraspol și participanților în formatul de negocieri ,5+2” o nouă sesizare în cazul lui Adrian Glijin. În demers se precizează că, în pofida multiplelor solicitări, așa și nu au fost oferite informații detaliate pe acest caz și nici nu s-a dat curs eliberării necondiționate a tânărului, care se află într-un izolator din stânga Nistrului, transmite IPN.
Potrivit Biroului pentru politici de reintegrare, în demers se menționează că nu este asigurat accesul apărătorilor drepturilor omului. Deși în luna decembrie 2021 a fost organizată o scurtă întrevedere asistată la locul detenției dintre mamă și fiu, starea lui de sănătate și motivele aflării în privațiune așa și nu au fost elucidate, iar contactele ulterioare au fost restricționate, inclusiv cu rudele apropiate.
„S-a remarcat că cetățeanul Adrian Glijin se confruntă cu probleme de sănătate care se agravează în condiții inumane de detenție și s-a reiterat necesitatea asigurării posibilității examinării acestuia de către un cadru medical independent, care să ofere și asistența calificată de resort. S-a atras atenția asupra faptului că în legătură cu lezarea abuzivă a drepturilor și libertăților inalienabile ale lui Adrian Glijin, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului este examinată cauza individuală a acestuia și, respectiv, se impune luarea măsurilor urgente pentru restabilirea în drepturile încălcate și atingerea unor rezultate pozitive”, se arată într-un comunicat de presă al instituției.
În sesizare s-a accentuat că Adrian Glijin este cetățean al Republicii Moldova și în legătura cu aceasta s-a intervenit cu cererea preluării lui de către reprezentanții organelor de drept competente de pe malul drept al Nistrului în vederea investigării și adoptării măsurilor de resort pe marginea pretinsei cauze intentate în regiune, în conformitate cu prevederile legislației în vigoare.
Adrian Glijin a fost ridicat, pe 7 octombrie 2020, de către reprezentanți ai „mgb-ului” din regiunea transnistreană. Timp de aproape un an, familia nu a cunoscut nimic despre el, nici locul aflării, nici cum se simte sau, în general, dacă este în viață. Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova a comentat atunci că răpirile din octombrie 2020, inclusiv a lui Adrian Glijin, sunt o consecință a condamnării de către autoritățile Republicii Moldova a unui fost milițian din regiunea transnistreană, pentru fapte de răpire și tortură.