Autorităţile au realizat mai puţin de 1/3 din acţiunile din agenda reformelor, raport

Autorităţile au realizat pe deplin mai puţin de o treime din acţiunile planificate de Guvern în agenda reformelor prioritare pentru perioada martie-iunie 2016. Printre  restanţe se numără reformarea CNA, derularea lentă a anchetei privind fraudele din sistemul bancar şi eşecul negocierii unui preţ avantajos de furnizare a energiei electrice cu Ucraina. Concluziile se conţin într-un raport intermediar de monitorizare a Foii de parcurs privind agenda de reforme prioritare pentru implementarea Acordului de Asociere cu UE. Autorii raportului sunt Asociaţia pentru Democraţie Participativă ADEPT, Centrul Analitic „Expert-Grup” şi Centrul de Resurse Juridice din Moldova, transmite IPN.

Nadejda Hriptievschi, directoare de programe la CRJM, a declarat că unul din angajamentele luate de autorităţi vizează delimitarea competenţelor CNA, Comisiei Naţionale de Integritate, Procuratura Anticorupţie şi Ministerul Afacerilor Interne. Dacă delimitarea competenţelor CNA şi CNI s-a realizat în mare măsură prin adoptarea unor prevederi legislative, acest lucru nu s-a făcut şi în cazul MAI, Procuraturii Anticorupţie şi CNA.

O altă restanţă ţine de nou Cod al audiovizualului, votat deocamdată doar în prima lectură. În opinia autorilor raportului, aceasta reprezintă una din marile restanţe ale tuturor guvernelor din 2011 şi până în prezent. În ceea ce priveşte obiectivul de dezvoltare economică şi asigurare a unei economii de piaţă funcţională, experţii menţionează derularea lentă a anchetei privind fraudele depistate în sistemul bancar în 2014. Lentă este şi reformarea Băncii Naţionale  în vederea sporirii independenţei şi competenţelor acesteia. În domeniul energetic, din cauza lipsei de transparenţă în legătură cu reînnoirea contractului cu furnizorul din regiunea transnistreană şi respingerea ofertei furnizorului ucrainean, nu a fost negociat cel mai avantajos preţ de furnizare a energiei electrice.

În acelaşi timp, Guvernul se poate lăuda cu adoptarea Strategiei de atragere a investiţiilor 2016-2020, iniţierea procesului de reformare a sectorului bancar şi „dezgheţarea” procesului de negocieri privind un potenţial program cu FMI. Printre realizări au fost menţionate adoptarea Legii cu privire la procuratură, a Legii cu privire la reorganizarea sistemului instanţelor judecătoreşti, pachetului de legi cu privire la integritate, optimizarea controalelor de stat pentru întreprinderi etc.

Cantitativ, către sfârşitul lunii iunie au expirat termenele de realizare pentru 57 de acţiuni din cele 69 prevăzute de Foaia de parcurs.  Fără deficienţe au fost realizate 29% din acţiuni;  cu deficienţe – 27%. Celelalte sunt în proces de realizare, în unele cazuri existând deficienţe serioase ce pot împiedica realizarea cu succes a acţiunilor.

Potrivit datelor prezentate de Guvern acum o săptămână, Foaia de parcurs privind agenda reformelor prioritare a fost realizată în proporţie de 68%. Termenul de punere în aplicare a prevederilor documentului expiră la sfârşitul lunii iulie.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.