Autoritățile Republicii Moldova, cu suportul UNICEF, au reușit să asigure dezinstituționalizarea a 83% din cei 11 mii de copii care locuiau în 67 de instituții rezidențiale. O bună parte din acești copii s-au întors în familiile biologice sau au fost plasați în facilități de tip familial. Se arată în Studiul Global al Națiunilor Unite despre Copiii Privați de Libertate, prezentat astăzi la Chișinău, transmite IPN.
Cercetarea arată că Republica Moldova se numără printre țările care au atins cel mai înalt nivel de dezinstituționalizare a copiilor. Practici bune de dezinstituționalizare au fost observate și în Georgia (97,7%), Bulgaria (96,43%), precum și în Belarus (67,26%), Azerbaidjan (58,06%), Armenia (57,6%) și Rusia (46,07%).
Alte observații evidențiate care se referă la Moldova sunt identificarea măsurilor alternative de detenție, precum și punerea în aplicare a măsurilor existente de tip non-custodial. Reprezentanții autorităților, UNICEF, OHCHR și ai societății civile care au participat la evenimentul organizat de UNICEF s-au angajat să-și consolideze eforturile pentru a pune în aplicare recomandările Studiului Global al ONU despre Copiii Privați de Libertate.
Printre recomandări se numără reducerea numărului de copii care se află în detenție prin aplicarea soluțiilor non-custodiale. Este recomandată elaborarea unui plan național de acțiuni pentru a reduce numărul de copii care se află în diverse situații de privare a libertății. De asemenea, și adoptarea unei politici de dezinstituționalizare prin dezvoltarea unor facilități de tip familial.
O altă recomandare este asigurarea unei cooperări interinstituționale între sistemele de protecție a copilului, asistență socială, educație, sănătate, justiție, forțele de ordine, precum și administrarea politicilor de migrație și refugiați. Este necesară și investirea unor resurse eficiente pentru a reduce inegalitățile și sprijini familiile în rolul lor de a promova dezvoltarea fizică, mentală, spirituală și socială a copiilor, inclusiv a copiilor cu necesități speciale.
De asemenea, se recomandă să fie dezvoltat un sistem de justiție prietenos copiilor, asigurând instanțe speciale pentru aceștia, asistență juridică și resurse adecvate. E necesar să fie îmbunătățite condițiile de detenție, inclusiv prin asigurarea accesului copiilor la servicii esențiale destinate reabilitării și reintegrării lor în societate.
Studiul Global al Națiunilor Unite despre Copiii Privați de Libertate este inițiat prin rezoluția Adunării Generale a ONU adoptată în decembrie 2014 și condus de o echipă mare de experți din întreaga lume. Studiul a fost coordonat de profesorul Manfred Nowak, un expert independent numit de Secretarul General al ONU, și implementat cu sprijinul Campusului Global al Drepturilor Omului. Observațiile și concluziile studiului sunt rezultatul a 12 consultări regionale și tematice, chestionare elaborate în fiecare stat membru ONU, recenzii cuprinzătoare ale literaturii, cercetări suplimentare realizate de grupuri de experți și interviuri cu 274 de copii și tineri.
De la începutul activității sale în Republica Moldova, UNICEF continuă să lucreze pentru a oferi sprijin autorităților centrale, asigurându-se că fiecare copil, indiferent de gen, etnie sau mediu, are acces la servicii calitative de protecție, îngrijire medicală și educație.