Autoritățile spun că au găsit un consens cu protestatarii, reprezentanți ai sectorului agricol afectați de seceta severă din acest an. Potrivit lor, părțile au ajuns la un numitor comun pe mai multe acțiuni ce pot fi întreprinse pentru susținerea agricultorilor, printre care diminuarea problemelor fiscale. Protestatarii, însă, susțin că așteaptă decizii, nu discuții și promisiuni. Declarațiile au fost făcute după întâlnirea de ieri, 15 august, dintre reprezentanții agricultorilor protestatari și premierul Ion Chicu împreună cu grupul de lucru pentru depășirea crizei din domeniul agricol, transmite IPN.
Potrivit prim-ministrului Ion Chicu, în cadrul întrunirii, s-a discutat despre sumele TVA acumulate de agricultori, despre reeșalonarea creditelor și a datoriilor pe 12 luni față de instituțiile statului pentru livrarea tehnicii (aproape 200 milioane lei). „Am agreat următorii pași privind reeșalonarea datoriilor pe care le au față de instituțiile financiare și simplificarea Regulamentului cu privire la subvenționare”, a menționat premierul.
Ion Perju, ministru al agriculturii, dezvoltării regionale și mediului, a precizat că modificările Regulamentul privind stabilirea modului de acordare a compensațiilor pentru diminuarea consecințelor calamităților naturale asupra recoltei anului 2020 vor fi aprobate la următoarea ședință de Guvern. „MADRM va simplifica procedura de depunere a dosarelor pentru agenții economici care au înregistrat pierderi mai mari de 60 la sută și sunt eligibili de a beneficia de compensația pentru diminuarea pagubelor cauzate de seceta din anul curent. Va fi exclusă necesitatea prezentării extrasului din Registrul bunurilor imobile sau din Registrul contractelor de arendă. În schimb, agricultorii vor trebui să prezinte un certificat ce confirmă suprafața de teren agricol deținută sau prelucrată și cultura cultivată pe aceasta, document eliberat de autoritatea publică locală/primăria unde producătorul agricol își desfășoară activitatea”, a spus Ion Perju.
De cealaltă parte, agricultorii susțin că nu s-a ajuns la un numitor comun pe subiectul cel mai important, plata la hectar pentru culturile afectate. Potrivit lui Andrei Dînga, agricultor din Ștefan Vodă, agricultorii intenționează să continue protestele pașnice până le vor fi soluționate toate revendicările.