Autonomia financiară a universităţilor va aduce mai multe avantaje, viceministru
Autonomia financiară a universităţilor de stat va fi implementată treptat. În următorii doi ani va fi simulată formula de finanţare per student, conform unor coeficienţi de forme de învăţământ, precum şi pe niveluri şi domenii. Formula aprobată urmează să acopere cheltuielile reale de pregătire profesională per student, ce diferă de la un domeniu la altul, transmite Info-Prim Neo.
Viceministrul educaţiei, Loretta Handrabura, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că implementarea autonomiei financiare a universităţilor va aduce un set de beneficii majore. Primul pas va fi făcut chiar de la 1 ianuarie 2013. Finanţarea se va face direct prin conturile bancare ale universităţilor şi nu prin planurile de finanţare şi conturi trezoreriale ca până acum. Totodată, alocările financiare din bugetul de stat se vor face nu pe articole de cheltuieli separate, ci pe un singur articol de cheltuieli general cumulativ, care se va numi „Servicii educaţionale pentru realizarea comenzii de stat de pregătire a cadrelor”.
Începând cu anul de studii 2013- 2014, va fi alocată o finanţare suplimentară de 60 de milioane de lei pentru achitarea suplimentelor la burse. Suma totală va ajunge la 320 de milioane de lei. Sunt identificate 3 domenii de studiu care vor primi burse cu supliment de 20% în primii ani de studiu şi încă 20% în ultimul an de studiu, adică un supliment financiar de 40% la mărimea bursei. Domeniile de studiu care vor primi astfel de burse sunt pedagogia, agronomia şi medicina.
Loretta Handrabura a ţinut să precizeze că autonomia financiară a universităţilor nu va duce la diminuarea salariilor profesorilor. Acestea urmează să fie calculate în dependenţă de gradul de pregătire a cadrului didactic, a gradelor pe care le deţine, plus prime şi ajutoare. Salariul minim oferit de stat va fi de 2700 de lei.
Viceministrul educaţiei a mai spus că investiţiile pentru instruirea unui student într-o instituţie de învăţământ din subordinea Ministerului Educaţiei, alocate din bugetul de stat, sunt mult mai mari decât taxele contractului de studii. În 2011 statul a alocat pentru instruirea unui student 15800 de lei, în timp ce taxa de contract în instituţiile din subordinea Ministerului Educaţiei variază de la 3 mii până la 9 mii de lei. Autonomia financiară va oferi posibilitatea de a stabili costurile reale de instruire a unui student, iar în dependenţă de aceste cifre se va decide şi acoperirea cheltuielilor.
Loretta Handrabura a menţionat că, după 2 ani de la implementarea autonomiei financiare, vor fi create 2 organe de control obligatorii: Comisia de Etică şi Consiliul de monitorizare a modului cum sunt gestionate sursele financiare alocate de bugetul de stat. Comisia de Etică va putea propune retrogradarea rectorilor dacă vor fi depistate cheltuieli nemotivate.