Aurelian Lavric: Moldova nu poate să se alinieze nici cu SUA, nici cu Iranul

Republica Moldova este un stat care nu poate să se alinieze nici cu SUA, nici cu Iranul sau cu o altă forță, în ceea ce privește situația tensionată creată între cele două părți în ultima perioadă de timp. Aurelian Lavric, expert în studii de securitate, conferențiar universitar, doctor, a spus la dezbaterile publice „Tensiunile militare și geopolitice din Orientul Mijlociu: impact asupra Republicii Moldova și poziția Republicii Moldova”, organizate de Agenția de presă IPN, că Republica Moldova, în condițiile neutralității permanente stipulate în Constituție, trebuie să țină cont de faptul că se află între România și Ucraina, state care au parteneriate strategice cu SUA și care sunt într-o legătură foarte strânsă și își coordonează acțiunile.

Potrivit lui Aurelian Lavric, tocmai din considerentul că promovează acest concept de neutralitate permanentă, Republica Moldova, teoretic, ar putea în măsura posibilităților, în măsura în care ar fi ascultată, să ofere servicii de mediere. „Eu consider că poziția geografică a statului nostru, între Occident și Rusia, să zicem așa, ne face cumva în ochii Iranului, în ochii altor actori geopolitici din alte regiuni ale lumii, ne face cumva credibili. Dar noi avem conflictul transnistrean nesoluționat, avem problema aceasta a sărăciei pe care nu putem să o depășim și cred că Republica Moldova în actualul context nu va putea emite pretenții să se implice, să se expună asupra evenimentelor legate de Iran”, a opinat Aurelian Lavric.

Aurelian Lavric este de părere că în cazul escaladării unui conflict, Republica Moldova va trebui să țină cont de faptul că se află în această zonă geografică, iar cetățenii vor fi expuși. „Iată că în prezent, când conflictul cu Iranul capătă noi cote, se extinde, cel puțin în plan mediatic, diplomatic, s-ar putea instrumentele militare îndreptate împotriva Iranului chiar să între în acțiune”, atenționează expertul amintind de faptul că în România, membră NATO, a fost instalat anterior scutul american anti-rachetă anume împotriva eventualelor focoase lansate din Iran.

Referitor la poziția Rusiei față de conflict, expertul amintește că există un acord ruso-iranian în ceea ce privește situația din Siria, conform căruia Rusia colaborează cu Iranul și, posibil, eficiența acestei colaborări a dus la menținerea regimului Bashar al-Assad în Siria. „Mi se pare că este evident faptul că în cazul unei escaladări a situației, Rusia care promovează acest concept al ordinii mondiale multipolare nu va permite ca SUA să distrugă Iranul. Republica Moldova, care se află între Rusia și civilizația occidentală, trebuie să țină cont de pozițiile celor doi actori și tocmai din această perspectivă mi se pare că noi am și putea să fim credibili în ceea ce privește oferirea unor servicii de mediere”, a opinat expertul.

În opinia lui Aurelian Lavric, „este evident că Republica Moldova trebuie să pledeze pentru pace, că guvernarea nu trebuie să facă greșeli. Dacă Rusia până acum nu și-a exprimat foarte clar poziția, cu atât mai mult Republica Moldova nu o poate face, pentru că, la urma urmei, nimeni nu ni-o cere, oricât am fi de orgolioși că avem stat și ar trebuie să ne afirmăm”. „Este clar că politicul, guvernarea adoptă până în prezent o poziție corectă. Societatea civilă sunt convins că va pleda pentru pace și aici ne solidarizăm cu societatea civilă din SUA, care a manifestat foarte clar împotriva războiului. Ne solidarizăm și cu poziția oficialilor europeni, care promovează o soluție pașnică și cred că oamenii de peste tot, din întreaga lume, vor să fie pace. Doar oamenii care sunt lipsești de discernământ pot să fie în favoarea unui război”, a conchis expertul.

Vorbind despre unele motive ale acțiunilor întreprinse de SUA, Aurelian Lavric opinează că America se conduce, probabil, de orgoliul de super putere, moștenit din perioada post-războiul rece, când era singura super-putere, dar și de amintirea neplăcută din 1979, când guvernul pro-american de atunci din Iran a fost răsturnat.

Dezbaterile „Tensiunile militare și geopolitice din Orientul Mijlociu: impact asupra Republicii Moldova și poziția Republicii Moldova”, sunt ediția a 123-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.

  • Aurelian Lavric despre pozitia Republicii Moldova
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE