Audit la Agenția Națională Antidoping

Curtea de Conturi nu a identificat denaturări semnificative în rapoartele financiare ale Agenției Naționale Antidoping (ANA). Rapoartele oferă, sub toate aspectele semnificative, o imagine corectă și fidelă cu privire la performanța și poziția financiară a autorității respective, la situația din 31 decembrie 2017, se menționează în Raportul auditului situațiilor financiare ale ANA, prezentat în ședința publică a Curții de Conturi din 28 noiembrie 2018, transmite IPN.

Potrivit Raportului de audit, resursele financiare destinate funcționării Agenției, potrivit cadrului normativ, sunt constituite din sursele bugetului de stat. În anul 2017, valoarea totală a resurselor finanțare a constituit 1 mln 301,2 mii lei sau 79,9% din totalul prevederilor bugetare pentru anul 2017.

Probele de audit relevă că politica de contabilitate a Agenției reprezintă un document preluat din cadrul normativ, nefiind ajustată la specificul activității instituționale. Agenția nu a reglementat în politica contabilă elementele specifice de aplicare corectă, univocă și uniformă a criteriilor de administrare și gestionare a patrimoniului și a resurselor umane. Nerespectarea criteriilor de recunoaștere, evaluare și contabilizare a mijloacelor fixe și activelor nemateriale a condiționat denaturarea nesemnificativă a informațiilor aferente în situațiile financiare, valoarea mijloacelor fixe și activelor nemateriale, fiind diminuată cu 9,8 mii lei sau cu 3% din valoarea totală raportată a acestora. De asemenea, informațiile aferente uzurii mijloacelor fixe și amortizării activelor nemateriale au fost diminuare cu 33,2 mii lei.

În raport se menționează că au fost luate la evidență mijloacele fixe și activele nemateriale necontabilizate în valoare de 9,8 mii lei și recalculată uzura și amortizarea în valoare de 25,9 mii lei.

Agenția Națională Antidoping este o instituție cu personalitate juridică, aflată în subordinea Guvernului. Agenția are misiunea de a asigura și a sprijini realizarea obiectivelor Programului de guvernare prin elaborarea, promovarea și implementarea politicilor în domeniul prevenirii și combaterii la nivel național a fenomenului de dopaj, a încurajării practicării unui sport curat în vederea protejării sănătății sportivilor, a promovării și susținerii cercetărilor cu privire la fenomenul dopajului în sport.

Agenția a fost instituită în anul 2014, ca urmare a recomandărilor formulate de Grupul de monitorizare al Convenției Antidoping a Consiliului Europei, însă a început efectiv să activeze din  2015.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.