Audieri în problema alimentaţiei copiilor

Responsabilii de alimentaţia copiilor în instituţiile de învăţământ trebuie să-şi revadă activităţile şi să înlăture lacunele existe, în aşa fel încât să nu fie admise nereguli, iar încrederea cetăţenilor în siguranţa alimentelor să fie recăpătată. Totodată, ar fi cazul ca în toate instituţiile de învăţământ produsele să fie livrate prin intermediul combinatelor alimentare, astfel ca responsabilitatea să revină unui singur factor de decizie. Aceste sugestii au fost formulate în cadrul audierilor publice organizate de Comisia parlamentară cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media, transmite IPN.

Directorul adjunct al Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, Ion Toma, a declarat că în lanţul alimentar sunt implicaţi mai mulţi actori, pornind de la producător până la cei care recepţionează alimentele. ANSA, împreună cu reprezentanţii altor instituţii, au efectuat controale în blocurile alimentare ale instituţiilor de învăţământ până la începerea anului şcolar. Acolo unde au fost depistate neconformităţi s-a sistat activitatea până la înlăturarea acestora.

Eudochia Tcaci, medic şef adjunct al Centrului Sănătate Publică Chişinău, a spus că în cadrul controalelor efectuate au fost preluate aproape două mii de probe din produsele servite copiilor şi au fost supuse verificărilor de laborator. S-au atestat circa 20 de cazuri de neconformitate în grădiniţe, iar ca rezultat produsele au fost excluse, iar persoanele responsabile au fost sancţionate. Referitor la informaţiile din presă precum că ar fi existat cazuri de intoxicaţie în masă, Eudochia Tcaci a declarat că a existat un singur caz de intoxicaţie în care au avut de suferit cinci copii, iar restul, în jur de 200 de cazuri, au fost individuale. Funcţionara a mai spus că în această perioadă nu au existat sesizări de la părinţi sau de la direcţiile de educaţie cu privire la nereguli în alimentaţia copiilor.

Valentin Crudu, şef de direcţie la Ministerul Educaţiei, a declarat că o problemă ţine de pregătirea personalului care răspunde de recepţionarea şi prepararea alimentelor. „Este regretabil că, deşi avem un sistem de evidenţă la nivel de instituţii, unii angajaţi din educaţie şi-au putut permite să nu-şi onoreze pe deplin obligaţiile în ceea ce priveşte stabilirea calităţii produselor care vin în sistem. Or, în urma controalelor efectuate pe parcursul săptămânii curente, Ministerul Educaţiei, cu regret, a constatat un şir de încălcări în marea majoritate a instituţiilor în ceea ce priveşte organizarea alimentaţiei copiilor”, a notat Valentin Crudu.

Maria Sârbu, preşedinta Consiliului sindicatelor în educaţie şi ştiinţă din Chişinău, a declarat că de nenumărate ori a fost solicitată majorarea salariilor pentru angajaţii din sistem. Pentru că salariile bucătarilor şi asistentelor medicale din instituţiile şcolare sunt extrem de mici, nu vin să se angajeze profesionişti care nu ar admite nereguli.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.