Audieri în Parlament despre 7 aprilie

Deputaţii au păstrat vineri, 5 aprilie, un moment de reculegere pentru victimele evenimentelor din 7 aprilie 2009. La solicitarea tuturor fracţiunilor parlamentare, s-a convenit că săptămâna viitoare, pe 11 aprilie, Procuratura Generală, Ministerul Afacerilor Interne şi Serviciul de Informaţii şi Securitate vor prezenta rapoarte în plenul Parlamentului despre mersul investigării evenimentelor de acum 4 ani, transmite IPN.

Pe 7 aprilie se împlinesc 4 ani de la protestele în masă împotriva rezultatelor alegerilor parlamentare din 5 aprilie, soldate cu victoria PCRM. Participanţii, având convingerea că scrutinul a fost fraudat, au cerut anularea rezultatelor acestuia şi anunţarea noilor alegeri. Protestul, care a început paşnic, a degenerat în violenţe, cu distrugerea clădirilor Parlamentului şi Preşedinţiei. Evenimentele s-au soldat cu zeci de persoane rănite, inclusiv în rândul forţelor de ordine, arestări şi maltratări în comisariatele de poliţie. Un tânăr decedat, Valeriu Boboc, a  fost oficial recunoscut victimă a maltratărilor poliţiei. Procesul împotriva principalului suspect de moartea lui Boboc, Ion Perju, nu a luat încă sfârşit.

Săptămâna viitoare vor avea loc audieri şi în legătură cu vinderea armamentului din Republica Moldova în mai multe state străine şi privind urmările hotărârii Comisiei de anchetă pe marginea incidentului din Pădurea Domnească, soldat cu moartea unui om.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.