Au fost aprobate componentele propunerii de ţară a Planului Compact
Comitetul naţional de monitorizare a elaborării Planului de asistenţă deplină Compact a aprobat componentele preliminare ale propunerii de ţară. Acestea se referă la renovarea drumurilor, eficientizarea sistemului energetic, reabilitarea sistemului de furnizare a apei potabile şi serviciilor de canalizare, precum şi a sistemului de irigare.
Componentele propunerii de ţară vor fi elaborate în urma sistematizării ideilor şi informaţiilor obţinute în cadrul procesului consultativ. Ulterior Planul Compact va fi prezentat Corporaţiei Provocările Mileniului (CPM) pentru iniţierea procedurii de examinare şi definitivare, preconizată pentru anul 2008, se menţionează într-un comunicat al echipei din R. Moldova de elaborare a Planului (MCA – Moldova).
Potrivit conducătorului de echipă Valentina Badrajan, la etapa iniţială, componentele propunerii de ţară vor fi discutate cu diferite grupuri de experţi din domenii relevante, precum şi cu grupurile interesate, pentru aceasta urmând a fi desfăşurată o nouă rundă a procesului consultativ.
Coordonatorul naţional al activităţilor de elaborare a Planului Compact, Zinaida Greceanîi, Prim-viceprim-ministru, a menţionat în acest context că problemele sus-menţionate au fost selectate dintr-un şir de constrângeri identificate anterior şi corespund criteriilor de finanţare din partea Corporaţiei „Provocările Mileniului”.
CPM este un program inovator de asistenţă al Guvernului SUA care prevede acordarea de sprijin financiar ţărilor eligibile, cu scopul reducerii sărăciei prin asigurarea creşterii economice. R. Moldova a devenit eligibilă pentru fondurile depline ale CPM la 8 noiembrie 2006. La moment, ţara noastră beneficiază de asistenţă în valoare de 24,7 mln de dolari pentru implementarea Programului Preliminar de Ţară.