Mai multe organizaţii non-guvernamentale, instituţii de stat şi persoane fizice au fost premiate de către Organizaţia Naţiunilor Unite în Moldova care susţine anual realizările remarcabile în domeniul drepturilor omului în ţară. Coordonatorul rezident ONU în Moldova, Nicola Harrington-Buhay, a menţionat în cadrul ceremoniei de premiere că în fiecare an pe 10 decembrie – de Ziua Drepturilor Omului – se premiază cele mai impresionante realizări în domeniul drepturilor omului şi că această zi ne oferă şansa de a-i recunoaşte şi aprecia pe cei care au depus eforturi pentru ca drepturile omului să devină o realitate pentru persoanele cele mai vulnerabile, transmite IPN.
Premianţii au fost selectaţi în baza unui proces de consultări publice, aceştia fiind evaluaţi de experţi în domeniul drepturilor omului din ţară. Ediţia din 2014 a inclus şase premii pentru realizări importante în domeniul drepturilor omului pe parcursului anului.
Centrul de Informare în domeniul Drepturilor Omului (CIDO) a fost premiat pentru perseverenţă în monitorizarea drepturilor omului şi realizarea activităţilor de sporire a gradului de conştientizare în domeniul drepturilor omului. Un alt premiant este Liceul „Pro Succes” din Chişinău – o şcoala primară şi secundară – care a primit premiul pentru progresul practic autentic în implementarea modelelor de educaţie incluzivă, aducând copiii cu dizabilităţi în mediile educaţionale obişnuite, cu sprijinul adecvat pentru a reuşi în condiţii egale în săli de clasă comune împreună cu alţi copii.
Asociaţia MOTIVAŢIE a primit premiul pentru munca revoluţionară în susţinerea egalităţii persoanelor cu dizabilităţi. Alt premiu a mers către Svetlana Mironova, şefa Oficiului Centrului pentru Drepturile Omului (Biroul Avocatului Poporului/ombudsman) al Republicii Moldova în UTA Găgăuzia, pentru eforturile sale exemplare de sporire a gradului de conştientizare privind drepturile omului printre locuitorii Găgăuziei.
Alt premiu a fost acordat Nataliei Bordan, activistă care a contribuit la abilitarea persoanelor cu dizabilităţi în oraşul Bender. Şi încă un premiu a fost acordat Violetei Gaşiţoi, avocat în drepturile omului, pentru excelenţă în protecţia drepturilor victimelor violenţei bazate pe gen.
Au primit diplome de menţiune pentru activităţile de promovare şi apărare a drepturilor omului Nicolai Buceatchi, redactorul-şef al ziarului „Omul şi drepturile sale”, Elena Scutaru, fondator şi director executiv al Asociaţiei MARA Woman şi Simion Sârbu, directorul organizaţiei Artemida din Drochia.
Organizată începând cu anul 2004 în fiecare an pe 10 decembrie, Gala Premiilor ONU are drept scop evidenţierea şi premierea celor mai valoroase, inovative, eficiente şi participative iniţiative şi acţiuni de apărare şi promovare a drepturilor omului în Moldova.