Atenție la legumele din comerț: unele au conținut mare de nitrați

Ridichea, morcovul, dovleceii pot prezenta pericol pentru sănătate, dat fiind nivelul ridicat de nitrați pe care îl pot avea. Specialiștii Centrului de Sănătate Publică din municipiul Chișinău au preluat mai multe probe pentru verificări şi au constatat un conținut mărit de nitrați în produse autohtone şi într-o probă de produs de import, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Centrului de Sănătate Publică a municipiului Chişinău, produsul cu cel mai mare conţinut de nitrați s-au dovedit a fi ridichea probele fiind prelevate din mai multe puncte de comercializare. Şi dovleceii au demonstrat un conținut de nitrați, proba din produsul autohton indicând o valoare mai mare decât cea din produsul importat. Și pepenii galbeni s-au dovedit a fi cu un conținut înalt de nitraţi.

Specialiștii atenționează că fructele şi legumele care conţin nitraţi devin nocive pentru organismul uman atunci când sunt consumate în cantităţi exagerate. Efectele negative ale nitraților asupra sănătății sunt că modifică şi/sau sufocă încet, dar sigur, celulele hepatice şi stomacale, cresc incidența cancerului limfatic, de stomac, intestine, esofag şi ficat.

În cazul în care a fost consumat un aliment despre care se cunoaște că ar conține un nivel ridicat de nitrați este indicat imediat consumul de citrice, suc de citrice sau legume bogate în vitamina C, pentru că anihilează o parte din cantitatea de nitraţi ingerată. Conţinutul de nitraţi al unui aliment poate fi redus prin fierbere, murare şi marinare, dar şi curățând-l de coajă sau ținând-l în apă timp de o oră.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.