Atenție la cumpărăturile online!

În perioada sărbătorilor de iarnă, când cumpărăturile online sunt îndeosebi solicitate, Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică recomandă populației să acorde o mai mare atenție produselor înainte de a le procura, transmite IPN.

Link-urile din mesajele electronice primite de la entități necunoscute nu trebuie accesate. Chiar dacă mesajul a fost primit de la o persoană sau organizație reală, se cere precauție înainte de a accesa link-urile. „Este posibil ca infractorii cibernetici să fi obținut datele de acces ale acestora și atentează la banii dumneavoastră”, atenționează specialiștii Serviciului, într-un comunicat de presă.

Cumpărături online pot fi făcute doar de pe site-uri securizate, care sunt criptate cu protocolul SSL (Secure Sockets Layer). Acestea trebuie să înceapă cu „https://” în loc de „http://”, iar în bara de adresă să apară afișată imaginea unui lacăt închis.

Atunci când persoana a finalizat cumpărăturile și se pregătește să facă plata, este esențial să acorde atenție datelor cerute de magazinul respectiv și să nu ofere mai multe informații personale decât este nevoie. „În general, magazinele online nu cer IDNP-ul, data nașterii sau alte informații pentru a efectua o tranzacție”, se precizează în comunicat.

Pentru a evita tentativele de fraudă sau alte neplăceri, este recomandat ca pentru cumpărături online să fie folosit computerul sau telefonul personal. Orice tranzacție necesită securitate ridicată, iar dacă nu se efectuează de pe un dispozitiv personal, datele stocate rămân la dispoziția posesorului dispozitivului.

Mereu e nevoie de verificat câmpul de adrese ale browser-ului, deoarece uneori poți fi redirecționat către o pagină web de phishing chiar de pe site-ul oficial al unei organizații.

Totodată, se recomandă să fie alese pentru cumpărăturile online magazinele și serviciile cunoscute, acolo unde un vânzător conștiincios mereu oferă toate informațiile de contact: numărul de telefon, adresa de email, adresele reprezentanțelor etc. La fel, se recomandă să fie analizate recenziile despre produse oferite de alți utilizatori și că cel mai bine ar fi să fie consultate câteva site-uri cu recenzii independente.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.