Atelier privind incluziunea financiară pe termen lung a migranților muncitori moldoveni, organizat de OIM în Moldova

Incluziunea financiară și economiile pe termen lung ale migranților muncitori moldoveni au fost discutate în cadrul unui atelier de lucru la nivel înalt organizat de OIM în Moldova. Evenimentul s-a axat pe soluții pentru a depăși provocările cu care se confruntă băncile în vederea promovării serviciilor financiare personalizate pentru migranți și diaspora, pe programe de educație financiară pentru a împuternici migranții și familiile acestora, transmite IPN.

La eveniment au participat viceguvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Tatiana Ivanicichina, secretarul de stat al Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Felicia Bechtold, președintele Asociației Băncilor din Moldova, Dorel Noroc, directorul general al Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului din Moldova, Dumitru Pintea, și șeful Misiunii OIM Moldova, Lars Johan Lönnback.

În cadrul atelierului s-a discutat și despre măsuri de sensibilizare pentru a informa și încuraja diaspora să utilizeze remitențele nu doar pentru o economie axată pe consum, ci și despre investiții productive pentru a contribui la dezvoltarea și la piața muncii din Moldova.

Inițiativa se bazează pe studiul OIM „„Saving more in Migration”: Sprijinirea lucrătorilor migranți în Israel pentru a spori economiile, remitențele și beneficiile durabile ale migrației forței de muncă”, care a fost susținut și prezentat de Donhatai Harris, consultant internațional OIM de la Universitatea din Oxford, și Vitalie Rapcea, consultant național OIM de la Expert Group.

Acest proiect este finanțat de către Fondul de Dezvoltare al OIM.

„Cu sprijinul colegilor noștri din autoritățile publice, în special al Băncii Naționale, avem planuri mari pe acest segment. Astăzi băncile au început deja să își cunoască clienții în mod digital. De asemenea, astăzi este posibil, în baza unor produse ale băncilor, să efectuăm plăți peste hotare, fără a fi nevoie să folosim instrumentul de primire prin SMS pentru a autentifica această plată. De asemenea, avem planuri mari legate de transferurile internaționale între țările Uniunii Europene și Republica Moldova, tot cu sprijinul și efortul colegilor noștri de la Banca Națională. Urmează să aderăm la SEPA, sistemul de plăți în care aceste plăți urmează a fi efectuate la costuri mici și practic instantaneu persoana transferă suma de bani necesară”, a declarat președintele Asociației Băncilor din Moldova, Dorel Noroc.

Șeful misiunii OIM Moldova, Lars Johan Lönnback, a declarat că un număr estimativ de 1 milion de cetățeni moldoveni care locuiesc peste hotare. „În 2022 remitențele au reprezentat aproximativ 14% din PIB. Cu toate acestea, lucrătorii care primesc granturi deseori nu își ating obiectivele de economisire, în special femeile care lucrează în străinătate, iar beneficiarii de remitențe se confruntă cu cele mai mari provocări în ceea ce privește accesul la serviciile financiare și au rate scăzute de incluziune financiară. Există un segment de piață care trebuie să fie pe deplin valorificat. Acest proiect se inspiră din economia comportamentală, în special din programul „Economisiți mai mult mâine”, care a reușit să crească cu succes contribuțiile la pensie”, a mai spus Lars Johan Lönnback.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.