Atacul terorist de la Moscova: avertizarea SUA și poziția externelor ruse

Autoritățile ruse insistă să devalorizeze avertizarea SUA privind iminența atacului terorist. Presa europeană, în special cea bulgară, scrie că purtătoarea de cuvânt a externelor ruse, Maria Zaharova acuză că, dacă Washingtonul a știut despre riscul unui atac terorist în Rusia, informația ar fi trebuit să fie pusă pe tapet. Iar dacă Washingtonul nu are dovezi, discursul acestuia este neavenit.

Poziția contravine avertizării Ambasadei SUA în Rusia de la începutul lunii ca cetățenii americani să evite adunările mari la Moscova pe fondul unor informații că extremiștii plănuiesc un atac. Pe site-ul său, misiunea diplomatică a cerut tuturor americanilor să părăsească Rusia.

La fel și Letonia, Canada, Coreea de Sud, Suedia, Germania și Republica Cehă s-au alăturat anunțului ambasadei SUA, avertizând despre riscul unor atacuri teroriste într-una din zilele din preajma alegerilor prezidențiale din Rusia.

Nu există nicio dovadă că avertismentul, scrie Dnevnik, emis cu o zi înainte de 8 martie, a fost legat anume de acest atac, dar temerile SUA s-au adeverit, iar amploarea dezastrului sugerează o planificare temeinică.

La douăsprezece ore de la atac, singura informație sigură este că numărul victimelor poate crește. După ce a declarat o victorie zdrobitoare la alegerile prezidențiale, Vladimir Putin încă nu a comentat personal atacul, transmițând doar mesaje de condoleanțe prin intermediul altor oficiali, în ciuda așteptărilor și sugestiilor din presa rusă că se pregătea să facă acest lucru.

Pe un fundal de panică și frică, cu o serie de lovituri cu drone ucrainene asupra orașelor aflate departe de graniță la doi ani de la începutul invaziei rusești pe scară largă, Moscova s-a grăbit să arate în exterior, mulți având în vedere Kievul. Pe lângă aceasta, rușii au blamat Washingtonul pentru că și-a permis să admită altceva, iar ONU - pentru că nu a exprimat „suficientă” simpatie. Cu toate acestea, din partea SUA au venit semnale clare că Rusia ar trebui să caute problema în altă parte, scrie Dnevnik.

Potrivit datelor actualizate, confirmate de autoritățile ruse, numai morților în atentat a crescut la 115 persoane.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.