Asumarea dezechilibrată a muncii neplătite afectează familia, societatea, economia

75% din toată munca neplătită, în lume, este executată de femei. Aceasta limitează mult capacitatea lor să intre pe piața muncii și să-și construiască o carieră, să-și asigure un venit, să aibă oportunități și libertate de alegere, dezvoltare personală, de odihnă și recreere. Comparativ cu alte țări din regiune, Moldova nu o duce foarte rău, însă se constată diferențe considerabile dintre mediul rural și urban. De asemenea, sunt diferențe de salarii și segregare pe criteriul de gen la locul de muncă, în special, din cauza responsabilităților casnice ale femeilor. Mai sunt și discrepanțe legate de revenirea tardivă din concediile maternale și poziționarea femeilor în sectoarele unde nu sunt plătite chiar foarte bine. Despre aceasta a vorbit lidera de echipă Egalitatea de gen și abilitarea femeilor, Centrul Regional din Istanbul, PNUD, Bharati Sadasivam, în cadrul unui interviu pentru Revista ONU, citat de IPN.

Bharati Sadasivam spune că, dacă nu se va schimba modul dezechilibrat de abordare a serviciilor de îngrijire, atât societatea, cât și economia, vor avea de suferit. „În Moldova concediul pentru îngrijirea copiilor durează trei ani și în majoritatea cazurilor, în aproximativ 90% din cazuri, acesta este luat de femei. Dacă femeile lucrează în sectoarele unde aptitudinile lor nu se erodează după o pauză de trei ani și ele au șansa să revină la muncă – ele sunt destul de norocoase. Însă, dacă femeia are doi copii și nu lucrează timp de 6 ani, atunci acest fapt poate afecta capacitatea ei de a reveni la muncă, mai ales că femeile sunt responsabile și pentru creșterea copiilor, și pentru menținerea gospodăriei”, spune Bharati Sadasivam.

Lidera de echipă crede că acest fenomen afectează întreaga familie. Ideea că doar femeia trebuie să aibă grijă de copii prejudiciază mai ales copiii, pentru că este foarte important ca ei să nu-și vadă părinții limitați de aceste roluri de gen, ci să primească dragoste, dar și grijă de la ambii părinți.

În Moldova, servicii de îngrijire a copiilor cu vârsta de 0-3 ani sunt asigurate doar pentru 10% din populația rurală și aproximativ 60% din populația orașelor, ceea ce este cu mult sub nivelul mediu al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică. Unele femei vor alege să primească indemnizații și să stea acasă, însă este important să le oferim această alegere. PNUD, alte agenții ONU și organizațiile societății civile din Moldova susțin că serviciile pentru copii și vârstnici trebuie să fie îmbunătățite, iar nivelul de profesionalism al prestatorilor de servicii trebuie să crească. Prestatorii de servicii trebuie să fie instruiți pentru oferirea unor servicii profesioniste și calitative, astfel încât acest sector să devină atractiv atât pentru femei, cât și pentru bărbați, din punctul de vedere al angajării. În același timp, sunt necesare eforturi considerabile de advocacy și educație direcționate către bărbați și femei, pentru ca aceștia să perceapă oportunitățile și beneficiile revenirii la muncă, precum și costurile pentru femeile care se află în afara pieței muncii.

Bharati Sadasivam consideră că s-au făcut destul de multe eforturi de către Guvernul Moldovei pentru lansarea noilor servicii sociale și pentru îmbunătățirea serviciilor de îngrijire. De aceea, nu va costa foarte mult să fie schimbate politicile. Guvernul ar putea să examineze posibilitatea să extindă cele două săptămâni de concediu paternal plătit la cel puțin trei sau șase luni, să-l facă plătit integral, stimulând bărbații să profite de această oportunitate. Pe termen lung, aceste cheltuieli se vor îndreptăți, pentru că femeile vor avea posibilitatea să-și împartă responsabilitățile casnice cu soții lor și să profite de oportunitățile lor de carieră. Datorită acestui fapt, va crește PIB-ul în general, pentru că și bărbații, și femeile vor avea șansa să revină la muncă.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.