Astra Film Chișinău va fi organizat în perioada 11-13 noiembrie

În perioada 11-13 noiembrie, la Chișinău, va fi prezentată o selecție de filme de la ediția din acest an a festivalului Astra Film din Sibiu a celor mai apreciate pelicule despre România sau realizate de regizori români. Operele cinematografice sunt grupate pe două teme: „Drumuri care ne apropie” și „Destine și comunități”. Va fi proiecat și filmul-eveniment „Transalpina - Drumul regilor” realizat de regizorul Dumitru Budrala, director-fondator Astra Film Festival, transmite IPN.

Dumitru Budrala a menționat că Astra Film Festival Sibiu este cel mai important eveniment cultural din România și unul dintre cele mai imporatnte în Europa. El are patru secțiuni competiționale: Internațional, Europa de Est, Filmul Românesc și o secțiune dedicată filmului studențesc la care se înscriu cele mai bune filme realizate de universități de prestigiu din Europa și din lume. „În afară de aceste competiții care sunt jurizate de experți și sunt premiate, avem o serie de programe speciale unde invităm regizori celebri. În cadrul Astra Film Festival avem cel mai îndrăgit proiect al nostru – festivalul dedicat tinerilor – care anul acesta a reușit să adune peste 27 de mii de tineri din jurul Sibiului și din Sibiu. Am selectat pentru programul din Moldova cele mai bune filme care au fost prezentate la secțiunea românească”, a spus directorul festivalului.

Secretarul de stat al Departamentului pentru relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României, Adrian Dupu, a punctat că în toate trei zile toți doritorii ar putea admira gratuit cele mai bune filme premiate în anul acest la festivalul de la Sibiu. Pentru aceasta, persoana trebuie să acceseze site-ul festivalului și să-și rezerve locul gratuit. „Ne dorim ca această ediție să nu fie un lucru unicat și să începem de astăzi o tradiție ca Astra Film Festival să fie prezent în fiecare an și la Chișinău. Departamentul s-a implicat în realizarea acestui proiect, pentru că ne dorim, chiar dacă trăim niște vremuri foarte dificile, să nu punem pe pauză nici cultura, nici educația. Este foarte important că, mai ales în aceste vremuri complicate, să nu uităm de lucrurile care ne leagă. De aceea mă bucur că și cele două teme principale ale festivalului „Drumuri care ne apropie” și „Destine și comunități” abordează subiecte de foarte mare actualitate. De asemenea Astra Film Junior oferă posibilitatea elevilor licienilor să vizioneze filme speciale pentru ei și să interacționeze de asemenea cu regizori, producători. Vor fi organizate ateliere speciale pentru ei la Biblioteca municipală Hașdeu”, a spus oficialul.

Narcis Afrăsinei, director-adjunct al Institutului Cultural Român Chișinău, a afirmat că Astra Film Junior este o secțiune care răspunde și strategiei Institutului Cultural Român la Chișinău pentru următorii patru ani de zile. „Trebuie să înțelegem că, dacă privim spre viitor, generația de mâine va fi cea care îl va modela și este foarte important să interacționăm cu aceasta, să încercăm să le răspundem chiar și prin film și prin orice formă de manifestare culturală provocărilor cu care ea se confruntă. În al doilea rând, Republica Moldova este un spațiu care generează cultura română, motiv pentru care vreau să încurajez să venim cu proiecte culturale din România în Republica Moldova, dar, pe de altă parte, aș dori foarte mult să încurajăm colaborarea dintre instituțiile paralele, a organizațiilor și a proiectelor culturale care se adresează aceleași categorii de public”, a spus el.

„Am ajuns în momentul când a venit Astra Film Festival la Chișinău, pentru că noi colaborăm chiar de la începuturi. Avantajul este că și Astra Film Festival și Festivalul Cronograf s-au lansat aproximativ în aceeași perioadă și uneori cu greu am reușit să depășim anumite etape complicate și să aducem acest eveniment importante și pentru Sibiu, și pentru Chișinău în așa fel ca cinefilii și cineaștii din Republica Moldova și din România să se bucure de filmele documentare. Sunt pasionat de filmul documentar și cred că este o operă cinematografică care aduce cel mai corect mesaj în fața spectatorilor și este filmul care ne lasă să gândim, să discutăm, să medităm și să facem analize”, a menționat Virgiliu Mărgineanu, președintele Uniunii Cineaștilor.

Proiecțiile vor avea loc în Sala Mare a Muzeului de Artă al Republicii Moldova. Accesul este liber, pe bază de rezervare făcută în prealabil la adresa rezervare@astrafilm.ro.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.