Aspectele discutate în formatul 5+2 nu țin de reglementarea politică, Ion Tăbârță

Toate aspectele care s-au discutat în formatul 5+2, la Roma, sunt foarte importante, dar ele nu țin de reglementarea politică. Dimpotrivă, se creează impresia că Republica Moldova cedează anumite elemente din suveranitatea națională. Declarația a fost făcută de Ion Tăbârță, expert în domeniul de securitate la IDID „Viitorul”, în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR Moldova, transmite IPN.

În opinia lui Ion Tăbârță, politica pașilor mici a fost bună la momentul dezghețării relației, după ruptura care a avut loc în 2003-2004. Expertul a mai spus că Partidul Socialiștilor este vocea Tiraspolului la Chișinău. „Ceea ce exprimă președintele țării și Partidul Socialiștilor, mai degrabă, se pliază pe interesele și poziția Tiraspolului în  reglementarea problematicii transnistrene, decât pe interesul real național al Repulicii Moldova. Or, aceasta este marea problemă: noi nu avem o viziune la nivel de întreagă societate”, spune Iot Tăbârță.

Alexandru Postica, director de programe la Asociația „Promo-LEX”, spune că ceea ce se întâmplă în acest moment în relațiile dintre Chișinău și Tiraspol pot fi considerați anumiți pași, dar ei nu duc la soluționarea conflictului în sine. „De aici, într-adevăr, este rolul societății civile să pună accentul pe chestiuni principiale, chestiuni care demonstrează un proces ireversibil de reintegrare. Or, ce avem noi la acest moment sunt niște soluționări de probleme care se află pe ordinea de zi de mai mult timp”, spune Alexandru Postica. Potrivit lui, aceste acțiuni, cum ar fi dreptul la educație, dreptul la proprietate, sunt niște procese care în orice moment pot fi date peste cap.

În perioada 29-30 mai, la Roma au avut loc negocieri în formatul 5+2. Înțelegerea atinsă este ca toate aspectele ce țin de „pachetul din opt puncte” în procesul de reglementare transnistreană să fie finalizate până la sfârșitul anului. Angajamentul este reflectat în Protocolul de la Roma, semnat de părți, mediatori și observatori. Protocolul include termene și mecanisme adoptate de părți pentru a asigura finalizarea rapidă a priorităților restante.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.