Soluţionarea problemelor cu care se confruntă exportatorii moldoveni depinde de îmbunătăţirea administrării vamale sau fiscale, notează Dan Vulpe, coautor al studiului „Bariere interne la comerţul de fructe şi legume din Republica Moldova – dincolo de abordări simpliste”. Cât priveşte producătorii, autorii studiului le recomandă să se asocieze pentru a impulsiona exporturile. Astăzi exporturile de produsele agroalimentare alcătuiesc 42-48% din totalul exporturilor moldoveneşti, transmite IPN.
Studiul a fost elaborat la iniţiativa Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, cu susţinerea PNUD Moldova. Barierele evidenţiate de exportatori se referă la procedura dificilă de perfectare a documentelor pentru export, la controalele excesive ale fiscului şi amenzile mari aplicate, la taxele neregulamentare percepute de unii inspectori vamali şi la procedura de vămuire care solicită prea mult timp.
Referindu-se la piaţa Federaţiei Ruse, unde sunt livrate circa 80% din produsele agroalimentare moldoveneşti, inclusiv în stare proaspătă, Dan Vulpe a constatat că în ultima perioadă consumatorii tot mai mult migrează de pe segmentul pieţe mici, în aer liber, pe segmentul supermarketuri. Acest fapt impune cerinţe speciale pentru export. Produsele trebuie sortate şi calibrate, iar în Moldova există doar 5 linii de calibrare. Au fost deja instalate 100 de frigidere, dar ar ar trebui ca fiecare să aibă o linie de calibrare. Cerinţe sporite sunt şi faţă de ambalarea produselor.
Dan Vulpe a mai spus că, odată ce Federaţia Rusă a devenit membru cu drepturi depline al Organizaţiei Mondiale a Comerţului, pe piaţa rusă au pătruns mai mulţi producători străini, ceea ce a creat o concurenţă mai mare. Studiul elaborat recomandă asocierea producătorilor moldoveni, pentru a putea livra cantităţi mai mari de produse, solicitate de reţele de supermarket, dar şi pentru a putea procura echipamente moderne de sortare, calibrare şi ambalare, precum şi pentru a reduce preţul de cost a producţiei, care astăzi este mai mare, de exemplu, decât în Polonia.
În ceea ce priveşte autorităţile, Dan Vulpe, a spus că acestea ar putea simplifica legislaţia privind obţinerea documentelor de export. Majorarea subvenţiilor, care este necesară, dar pe care nu şi-o poate permite deocamdată Guvernul ar trebui substituită prin alte posibilităţi, de exemplu prin permisiunea de a pompa gratuit ape subterane pentru irigare. Este necesar de a revedea şi modalitatea de omologare anumitor soiuri de fructe şi legume.
Prezent la întrunirea republicană a exportatorilor, unde a fost prezentat studiul, ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Vasile Bumacov, a spus că ministerul întreprinde eforturi pentru a exclude barierele existente şi a impulsiona vânzările produselor moldoveneşti peste hotare. Iar directorul Serviciului Vamal, Tudor Baliţchi, a remarcat că indicatorii de timp pentru procedura de vămuire se îmbunătăţesc. Actualmente procedura durează mai puţin de 30 min, dar se lucrează în continuare pentru a reduce şi mai mult timpul de aflare în vamă.