Asocierea cu UE poate schimba modul în care Moldova îşi gestionează viaţa, Pirkka Tapiola

Şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Pirkka Tapiola, este convins că Acordul de Asociere cu UE poate, cu adevărat, să schimbe modul în care Moldova îşi gestionează viaţa într-o economie globală, întrucât poate să aducă prosperitate, poate să vină cu noi locuri de muncă şi investiţii. Totuşi, acest lucru se poate întâmpla doar în cazul în care acordul va fi implementat. Despre aceasta a vorbit şeful Delegaţiei UE la Chişinău într-un interviu pentru ziarul „Timpul”, citat de IPN.

„Noi deschidem pieţele noastre pentru mărfurile moldoveneşti, însă piaţa UE este reglementată de un anumit set de reguli, standarde, principii – tot ce ţine de o societate de nivel înalt, cu un climat de investiţii foarte bun, reguli egale de joc, standarde care ar proteja consumatorul”, a subliniat şeful Delegaţiei UE.

Potrivit lui Pirkka Tapiola, este extrem de important să continue lucrul pentru independenţa justiţiei, lupta împotriva corupţiei, aspecte de mare interes, nu doar pentru UE, ci şi pentru cetăţenii Republicii Moldova.

„Tranziţia întotdeauna durează în timp, dar cred că o modalitate importantă de a merge înainte pentru autorităţi este de a acţiona astfel încât cetăţenii să vadă rezultate concrete. Şi chiar dacă nu se întâmplă multe peste noapte, e necesar să fie clară tendinţa, să se convingă că reformele se întâmplă, lucrurile se mişcă înainte – fapt care ar demonstra că Moldova se află pe calea corectă”, a spus oficialul.

Pirkka Tapiola a mai spus că este optimist şi crede că moldovenii vor putea călători liber în UE. „Eu nu aparţin masei de persoane care opinează că fluxul migraţional va creşte ca urmare a liberalizării regimului de vize. Dimpotrivă, mă aştept să fie mai multă interacţiune, mai multe vizite reciproce, mai mulţi turişti moldoveni care vizitează UE. Experienţa a demonstrat că cei care vor să plece să muncească ilegal peste hotare, întotdeauna vor găsi o cale să o facă, fie că există un regim liberalizat de vize, fie că nu”, a menţionat Pirkka Tapiola.

Şeful Delegaţiei UE la Chişinău s-a referit şi la conflictul transnistrean, subliniind că găsirea unei soluţii sustenabile pentru conflictul transnistrean este scopul-cheie al UE. Germania a fost deosebit de activă în acordarea sprijinului, fortificarea şi consolidarea încrederii între cele două maluri ale Nistrului, dar, de asemenea, a avut rolul de lider al UE în formatul de negocieri 5+2. Pirkka Tapiola spune că UE trebuie să vadă mai multă acţiune în ceea ce priveşte identificarea unui interes comun, o depolitizare a conflictului şi încercarea de a identifica interesele comune dintre malul stâng şi drept ale Nistrului.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.