Asociaţii de mediu, îngrijorate de abuzurile în construcţia benzinăriilor

Asociaţiile de mediu de declară îngrijorate în legătură cu abuzurile care se fac în construcţia benzinăriilor în oraşul Chişinău. Mişcarea Ecologistă Urbană şi Centrul Naţional de Mediu au prezentat, în cadrul unei conferinţe de presă la IPN, două cazuri de construcţie a benzinăriilor pe strada Calea Ieşilor din capitală. Reprezentanţii asociaţiilor declară că în acest caz se atestă încălcarea flagrantă a mai multor prevederi legale.

Preşedintele Centrului Naţional de Mediu, Iuliana Cantaragiu, a menţionat că zona de protecţie în jurul unei staţii de alimentare cu carburanţi este de 25 de metri, dar în cazul construcţiilor celor două benzinării de pe strada Calea Ieşilor această distanţă până la blocurile de locuit nu a fost păstrată. „Aici vedem ce încălcare gravă s-a efectuat în momentul în care a fost eliberat avizul sanitar. În plus, autorizaţia de construcţie a fost eliberată fără a exista avizul sanitar şi cel al expertizei ecologice pe proiectul tehnic”, a menţionat Iuliana Cantaragiu.

Experţii de mediu au menţionat că cele două benzinării sunt construite la distanţă mai mică de 50 de metri de la obiectivele social-culturale, în zona de protecţie a monumentului istoric şi cultural „Cimitir cu complexul de monumente din strada Milano”, nemijlocit la hotarul parcului „Alunelul”. Potrivit lor, a fost defrişat un număr mare de arbori de specii preţioase. În plus, autorizaţiile au fost eliberate fără avizul Inspectoratului Ecologic de Stat şi fără acordul locatarilor din zonă.

Locatarii au ieşit la proteste împotriva construcţiei celor două benzinării. Aceştia declară că cele două staţii de alimentare sunt în apropierea nemijlocită de parcul „Alunelul”. „Mamele cu copii mici şi bătrânii fac parte din categoriile cu risc de intoxicaţie cronică pentru că există vapori de la gaze, noxele. Locatarii s-au mobilizat, au fost colectate mai mult de 700 de semnături prin care îşi exprimă dezacordul şi îi solicită primarului anularea autorizaţiei de construcţie a acestor benzinării”, a menţionat Dumitru Cozmolici, unul dintre locatari.

Potrivit preşedintelui Mişcării Ecologiste Urbane, Vladimir Garaba, construcţia noilor benzinării are un impact negativ asupra mediului încât se distrug spaţii verzi, gazoane, multe lucruri care nu mai pot fi restabilite dacă s-a pus asfalt sau beton. „Vrem să insistăm, să aducem la cunoştinţa tuturor celor care conduc oraşul ca să includă, să discute şi să adopte un moratoriu asupra construcţiilor benzinăriilor”, a menţionat Vladimir Garaba.

Preşedintele Mişcării Ecologiste Urbane susţine că în municipiul Chişinău sunt cu aproape 100 de benzinării mai mult decât numărul inclus în schema de amplasare a staţiilor de alimentare. Conform estimării specialiştilor, în prezent numărul de benzinării depăşeşte cu mult necesităţile oraşului.

  • iuliana cantaragiu despre autorizatia de constructie.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.