Asociația „Protecția Consumatorului” cere respectarea drepturilor consumatorilor

Asociația Republicană Obștească „Protecția Consumatorului”, activă de mai bine de 15 ani, cere conducerii țării să respecte drepturile consumatorilor. Într-o conferință de presă la IPN, membrii organizației au spus că, de când s-a schimbat guvernarea, consumatorii au respirat mai ușor, deoarece a apărut speranța de a îmbunătăți lucrurile.

Olga Țvetova, membră a Asociației „Protecția Consumatorului” spune că oamenii își pun speranțe în Igor Dodon și Zinaida Greceanîi. „În Andrei Năstase au încredere și boschetarii”, a menționat femeia.

Ludmila Stepanova, pensionară, s-a plâns pe prestatorii de servicii de gospodărire comunală, spunând că aceștia mint consumatorii și repartizează neechitabil plățile pentru întreținere. Pensionara spune că oameni au nevoie de o organizație care să le apere drepturile.

Președintele Asociației „Protecția Consumatorului”, Piotr Guțul, a amintit că în 2009 a fost anulată răspunderea penală pentru nerespectarea dreptului consumatorilor. Mai târziu, au fost adoptate modificări legislative prin care persoanele pot fi reprezentate în instanța de judecată doar de avocat sau de o rudă licențiată în drept. Astfel, asociațiilor obștești li s-a retras dreptul să mai reprezinte în judecată consumatorii ale căror drepturi au fost încălcate. Membrii Asociației își doresc să se revină la situația anterioară, până la promovarea modificărilor în cauză.

Piotr Guțul a mai spus că s-au adunat mai multe probleme care necesită atenție din partea autorităților. Activistul a menționat că Legea privind serviciul public de alimentare cu apă și canalizare încalcă dreptul consumatorului. Pe lângă consumul de apă indicat de apometru, consumatorul mai este impus să plătească și o cotă-parte din pierderi.

Piotr Guțul s-a referit și la comerțul stradal, spunând că vânzătorii nu eliberează bonuri de casă și cumpărătorii nu-și pot revendica drepturile în cazul depistării unor neconformități. De asemenea, el a regretat prelungirea de către Parlament a termenului în care este permisă activitatea în bază de patentă.  Președintele Asociației „Protecția Consumatorului” spune că titularii de patentă aduc prejudiții bugetului.

Membrii organizației au anunțat și despre eventualitatea creării unui partid politic.

  • Piotr Gutul despre incercarie esuate de a lua legatura cu principalele persoane in stat
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.