Guvernul este chemat să se convoace într-o ședință pentru a examina situația serviciilor de alimentare cu apă potabilă și de canalizare. Cu un apel în acest sens au venit reprezentanții Asociației Patronale a Serviciilor Publice din Republica Moldova, care spun că situația întreprinderilor este critică. De asemenea, ei îi solicită Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să revizuiască Metodologia de determinare, aprobare și aplicare a tarifelor pentru serviciul public de alimentare cu apă, de canalizare și epurare a apelor uzate, care în opinia lor, este prea restrictivă.
Într-o conferință de presă la IPN, președintele Asociației, Mihai Severovan, a declarat că în prezent investițiile în sistemul de apă și canalizare sunt în scădere. Din acest motiv, principala sursă în activitatea întreprinderilor este plata pentru serviciile prestate. Însă, actuala Metodologie de determinare, aprobare și aplicare a tarifelor pentru serviciul public de alimentare cu apă, de canalizare și epurare a apelor uzate conține multe restricții. De exemplu, documentul nu include multe cheltuieli reale pe care le au întreprinderile.
„ANRE trebuie să modifice urgent Metodologia de determinare, aprobare și aplicare a tarifelor pentru serviciul public de alimentare cu apă și de canalizare. Această metodologie trebuie să fie viabilă”, afirmă Mihai Severovan. Membrii Asociației cheamă instituția la o colaborare mai eficientă.
Președintele Asociației patronale s-a adresat și Parlamentului cu îndemnul să ajusteze Legea privind serviciul public de alimentare cu apă și de canalizare. „Nu corespunde realității, ea fiind adoptată încă în anul 2013. Avem propuneri de modificare a acestei legi, am înaintat și vom mai înainta, dar rugăm Parlamentul să urgenteze examinarea. Ne adresăm și către Guvern – Guvernul trebuie să convoace o ședință urgentă pentru a examina situația creată la acest serviciu important”, a notat Mihai Severovan.
Directorul Apă-Canal Strășeni, Constantin Costov, spune că problemele sunt aceleași la toate regiile. Potrivit lui, de-a lungul timpului au fost depuse eforturi enorme pentru a putea livra apă potabilă consumatorilor. În noiembrie, tarifele la apă au fost majorate de la 14,6 lei la 16,39 lei, iar pentru serviciile de canalizare – de la 10,7 lei la 10,93 lei. „Eu nu sunt de acord cu așa tarife. 15 ani de zile avem 14 lei. Ce prețuri erau atunci la energia electrică și la combustibil și acum tot cu 14 lei am rămas când s-a scumpit practic totul în jumătate”, a mai spus Constantin Costov.
Viceadministratorul Regiei Apă-Canal Soroca, Igor Focșa, a declarat că ANRE trebuie să colaboreze cu operatorii, dar nu să-i îngroape, prin sancțiuni și ajustări necorespunzătoare. El a chemat responsabilii la dialog pentru a evita colapsul întreprinderilor.
Potrivit Asociației Patronale a Serviciilor Publice din Republica Moldova, în prezent, 45% din populația Republicii Moldova nu are acces la resursele centralizate de alimentare cu apă potabilă, iar 65% nu au acces la canalizare centralizată. Totodată, fiecare al doilea cetățean folosește apă de băut care nu corespunde normelor sanitare. Aproximativ 30% din activele fixe ale întreprinderilor sunt uzate, iar în alte întreprinde ajung chiar și până la 50%.
Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.