Asociaţia „Parlamentul 90”: Vrem să demonstrăm adevărata faţă a imperiului sovietic
Deputaţii primului parlament din Moldova cer legislativului să aprobe un proiect de lege, prin care să schimbe numerotaţia legislaturilor. „Parlamentul constituit în 1990 a fost primul legislativ ales democratic şi nu un continuator al parlamentelor din colonia imperiului sovietic, deci trebuie să fie considerat prima legislatură şi nu a 12-a”, a declarat joi, 25 februarie, Pantelei Sandulachi, preşedintele Asociaţiei „Parlamentul 90”.
În contextul studierii parlamentarismului în Moldova, va fi organizată o conferinţă ştiinţifică cu genericul: „20 de ani de la constituirea primului parlament ales democratic”, preconizată pentru 16 aprilie la Chişinău. „La acestă conferinţă vrem să demonstrăm adevărata faţă a imperiului sovietic, detalii despre apariţia conflictului transnistrean. Vrem să elucidăm rolul Rusiei, să reamintim declaraţiile parlamentului de atunci despre agresiunea militară rusă pe teritoriul transnistrean”, a declarat fostul deputat Petru Munteanu.
Preşedintele primului parlament, Alexandru Moşanu, a spus că regretă faptul că Moldova este unicul stat nevoit să condamne pentru a doua oară comunismul, întrucât
anterior deputaţilor nu le-a reuşit definitiv acest lucru.
Alt deputat din primul legislativ, Anatol Ţăranu, spune că va fi greu de scris istoria parlamentarismului moldovenesc în lipsa stenogramelor primelor şedinţe, documente care au ars la 7 aprilie 2009. „Li s-au dat foc, nu au ars”, a precizat Pantelei Sandulache.
Foştii parlamentari au spus că Asociaţia nu are o viziune comună dacă este nevoie de o nouă Constituţie sau dacă poate fi modificată cea care există, dar insistă asupra introducerii Declaraţiei de independenţă în preambulul documentului, în care sunt menţionate aspecte ce ţin de limba şi istoria poporului din Republicii Moldova.
Până la conferinţa din aprilie, Asociaţia va lansa şi un album cu fotografii şi documente din activitatea primului parlament, 1990-1994, în care au fost 372 de deputaţi.