Lipsa infrastructurii pentru a facilita accesul în instituțiile publice continuă să fie una dintre problemele majore cu care se confruntă persoanele cu dizabilități în Republica Moldova. În cadrul proiectului „Acceptă dizabilitatea, nu și violența”, implementat de Asociația „Motivație”, au fost pregătite rapoarte cu recomandări pentru 12 instituții publice din Fălești și Strășeni ca acestea să-și sporească accesibilitatea. Reprezentanții Asociației „Motivație” spun că rămâne la discreția administrațiilor publice să identifice fonduri pentru a-și transforma instituțiile publice în locuri prietenoase persoanelor cu dizabilități.
În cadrul unei conferințe de presă la IPN, coordonatoarea proiectului „Acceptă dizabilitatea, nu și violența”, Natalia Codrean, a menționat că accesul persoanelor cu dizabilități în instituțiile publice pentru a beneficia de servicii sociale sau medicale rămâne o provocare. Asociația „Motivație” a venit cu expertiza tehnică, astfel încât instituțiile publice din Fălești și Strățeni să-și sporească accesibilitatea.
„În cadrul proiectului a avut loc evaluarea a 12 instituții publice din Strășeni și Fălești. Au fost realizate 12 rapoarte cu recomandări și schițe de proiect pentru îmbunătățirea accesului fizic, rămâne doar ca aceste instituții să găsească surse financiare pentru a le pune în aplicare și pentru a accesibiliza spațiile evaluate”, a spus coordonatoarea proiectului.
Directoarea Asociației „Motivație”, Ludmila Iachim, spune că reprezentanții APL-urilor sunt încurajați să aloce fonduri din bugetul localităților și pentru accesibilizarea instituțiilor publice. „De ani de zile tot încercăm să aducem la masa discuțiilor domeniul accesibilității pentru că este o problemă foarte mare. Accesibilitatea este necesară unui grup mare de persoane, părinți cu copii, persoane în etate, persoane care au o problemă de sănătate temporară. Noi încercăm să determinăm autoritățile să conștientizeze atunci când au loc reparații sau când se planifică bugetele, să fie bugetați bani și pentru a spori accesibilitatea. Ne dorim să ajungem o țară prietenoasă oamenilor. Adică orice persoană să beneficieze de servicii de calitate în domeniul sănătății, educației”, a spus directoarea Asociației „Motivație”, Ludmila Iachim.
În cadrul proiectului „Acceptă dizabilitatea, nu și violența” au fost ajutați și refugiații ucraineni. Aceștia au beneficiat de servicii de transport adaptat persoanelor cu dizabilități și de ajutor umanitar.
„În cadrul proiectului am oferit și suport pentru refugiați. Am colectat datele privind necesitățile specifice ale refugiaților cu dizabilități din Ucraina care au venit în Strășeni și Fălești. Astfel, avem o bază de date cu privire la locul de trai al acestora și necesitățile pe care le au. Am oferit transport gratuit pentru refugiați. Cel puțin 25 de familii au beneficiat de servicii de transport. Am oferit 145 pachete igienice și 95 de pachete alimentare au fost oferite refugiaților ucraineni”, a mai spus Natalia Codrean.
Proiectul „Acceptă dizabilitatea, nu și violența”este parte a programului „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței în bază de gen” (EU4GE), finanțat de Uniunea Europeană și implementat în comun de UN Women și UNFPA.
Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.