Asociația MORA lansează mai multe acuzații în adresa AGEPI

Membrii Asociației Titularilor Drepturilor de Autor din Moldova MORA vin cu un șir de acuzații în adresa Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală. Una dintre ele ține de refuzul de a elibera avizul pentru MORA, ca asociația să poată gestiona drepturile de autor ale membrilor săi și de a le achita remunerația care li se cuvine.

Într-un briefing de presă la IPN, Constantin Pădure, director general MORA, a declarat că asociația s-a confruntat cu un șir de împiedici din partea unor angajați ai AGEPI, în special persoane din conducere. Examinarea dosarului pentru obținerea avizului de către MORA a fost tergiversată. Aceasta, în timp ce asociațiile controlate de monopoliștii din domeniu obțin aceste avize pe bandă rulantă. În opinia sa, interesele monopoliștilor și cele ale conducerii AGEPI s-au intersectat.

Potrivit lui Constantin Pădure, Eugen Rusu, care a devenit director AGEPI în anul 2021, cunoștea foarte bine despre încălcările admise de către asociațiile din domeniul. Și deși anterior afirma că vine în domeniu pentru a-l reforma și pentru a cultiva corectitudinea, astfel încât autorii și titularii de drepturi să beneficieze de remunerație corectă, echitabilă și transparentă, nu și-a onorat promisiunile.

Președintele Fondului Literar al Scriitorilor din Moldova, Nicolae Rusu, membru în Consiliul AO MORA, a declarat că deja de 11 ani își pune întrebarea: „La ce mai există această structură de stat – Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală?” „Această structură de stat are cel mai important scop: să supravegheze respectarea legii cu privire la drepturile de autor. Dar în realitate ce se întâmplă? Această agenție de stat, dimpotrivă face tot posibilul ca această lege să fie profanată”, susține Nicolae Rusu.

Directorul artistic al Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici, Marian Stârcea, membru în Consiliul AO MORA, nu poate înțelege de ce unei organizații i se refuză dreptul legitim de a verifica respectarea drepturilor de autor. „Dacă o să fie mai multe organizații, să concureze între ele cine mai bine lucrează? Cui încurcă să mai existe cineva? Nu văd nici o problemă ca această concurență sănătoasă să existe. Dar la noi, uite, cineva a pus laba pe tot. Nu funcționează tot cum ar trebui într-o țară civilizată”, a mai spus Marian Stârcea.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.