Asociaţia „Forumul Judecătorilor din România” – asociaţie profesională a judecătorilor, îşi manifestă susţinerea faţă de principiile care stau la baza demersurilor judecătorilor Curţii de Apel Chişinău şi al asociaţiilor civice din Republica Moldova în situaţia judecătoarei Domnica Manole, din cadrul Curţii de Apel Chişinău. Magistrata va fi supusă unei urmăriri penale după ce anterior a hotărât să impună Comisia Electorală Centrală să organizeze referendumul constituţional privind alegerea şefului statului, transmite IPN.
Într-un apel semnat de judecătorii Dragoş Călin şi Ionuţ Militaru, co-preşedinţi ai Curţii de Apel Bucureşti, se menţionează că independenţa judecătorilor este o condiţie obligatorie pentru existenţa statului de drept şi garanţia fundamentală a unui proces echitabil. „Judecătorii au sarcina hotărârii finale asupra vieţii, libertăţilor, drepturilor, obligaţiilor şi proprietăţii cetăţenilor. Independenţa acestora nu este o prerogativă sau un privilegiu în propriul lor interes, ci în interesul statului de drept şi al celor care caută şi doresc înfăptuirea justiţiei”, scrie în apel.
Cei doi magistraţi români subliniază că menţinerea independenţei justiţiei este esenţială pentru realizarea obiectivelor şi pentru o funcţionare performantă într-o societate liberă guvernată de statul de drept. „Imparţialitatea şi aparenţa de imparţialitate sunt esenţiale pentru exercitarea corespunzătoare a funcţiei judiciare, ce se aplică nu doar deciziei în sine, ci şi procesului prin care se ia decizia, fiind datoria instituţiilor statului de a respecta şi observa obiectivele şi funcţiile corespunzătoare ale sistemului judiciar”, spun cei doi judecători.
Magistraţii adaugă că în procesul de luare a deciziilor, datoria judecătorului unic sau a completului de judecători de a pronunţa hotărârea nu trebuie supusă ingerinţei sau influenţei din partea vreunui judecător care nu a fost desemnat în cauză, a consiliului judiciar, a ministerului justiţiei sau a oricărui alt oficial guvernamental sau instituţie, exceptând faptul că hotărârea poate fi atacată la o instanţă superioară.
Recent, mai multe asociaţii ale societăţii civile au semnat un apel în care au cerut ca procurorul general interimar să-şi argumenteze cerinţa de a o supune urmăririi penale pe judecătoarea Domnica Manole. Totodată, societatea civilă mai cerea consiliului superior al Magistraturii să examineze în şedinţă deschisă cererea procurorului. CSM a dat acceptul pentru începerea urmăririi penale a magistratei.