Asociația Forța Fermierilor cere aplicarea imediată a legii privind rambursarea TVA

Asociația Forța Fermierilor cere rambursarea TVA pentru producătorii agricoli de pe tot teritoriul Republicii Moldova. Potrivit reprezentanților asociației, în majoritatea raioanelor serviciile fiscale teritoriale refuză exercitarea legii, invocând că nu există mecanismul de implementare și Ministerul Finanțelor are la dispoziție până la 2 luni pentru elaborarea Regulamentului. În acest context, fermierii cer intervenția imediată a Guvernului și Parlamentului, astfel încât legea să devină una funcțională pe tot teritoriul țării, transmite IPN.

Potrivit agricultorilor, instituțiile fiscale din raioane, în loc de restituirea banilor fermierilor, continuă să sustragă banii de pe conturile agricultorilor, chiar dacă  impozitele și contribuțiile aferente salariului pot fi stinse automat cu sumele TVA în cont.

Acțiunile organelor fiscale au loc deși legea cu privire la rambursarea TVA a fost adoptată pe 8 decembrie. Potrivit reprezentanților Forței Fermierilor, noua lege este aproape identică cu legea 2020 și nu ar trebui să existe probleme la implementarea ei imediată. Mai mult, agricultorii califică drept sabotaj lipsa Regulamentului de implementare a legii din partea Ministerului Finanțelor și lipsa poziției univoce ale organelor fiscale teritoriale în raport cu această lege. Potrivit Asociației Forța Fermierilor, astfel de acțiuni din partea statului reprezintă încă o lovitură la adresa ramurii agricole, extrem decapitalizate în urma multiplelor crize.

Pentru ca agricultorii din toate raioanele țării să se bucure de legea rambursării TVA, Asociația Forța Fermierilor cere intervenția imediată a Guvernului și Parlamentului astfel încât actul legislative să-și producă efectele imediat.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.