AŞM a admis nereguli în administrarea banilor publici

Centrul Analitic Independent Expert-Grup semnalează nereguli în administrarea banilor publici de către Academia de Ştiinţe a Moldovei (AŞM). Neregulile nu sunt noi, au fost constatate și în rapoartele de audit anterioare ale Curţii de Conturi, dar nu au fost înlăturate.

Economistul Tatiana Savva, autorul studiului Expert-Grup, a comunicat, la o conferinţă de presă la IPN, că principalele nereguli identificate de către Curtea de Conturi în rapoartele sale cu referire la AŞM ţin de inventarierea neconformă a patrimoniului, înregistrarea incorectă a dreptului de proprietate şi întreţinerea proastă a imobilelor, în special cauzată de investiţii insuficiente sau contrar priorităţilor. Se atestă nelegalizarea drepturilor patrimoniale la organul cadastral asupra a 252 de imobile, cu valoarea iniţială de  212,9 milioane de lei.

Tatiana Savva subliniază că o altă problemă ţine de cheltuielile exagerate pentru remunerarea persoanelor cu funcţii de management. Anterior, Curtea de Conturi a semnalizat că numărul angajaţilor  în acest domeniu este exagerat, dar situaţia nu s-a schimbat.

Și în raportul auditului care vizează Ministerul Mediului şi Fondul Ecologic s-a constatat lipsa unui sistem de control intern, ceea ce a dus la apariţia neregulilor în remunerarea muncii, achiziţii publice, folosirea autoturismelor de serviciu, decontarea valorilor materiale etc.

Neregulile în gestiunea proiectelor finanţate din Fondul ecologic ţin de absenţa unor proceduri standardizate privind evaluarea impactului, de alocarea mijloacelor financiare unor persoane care nu sunt beneficiari finali ai proiectelor, lipsa unui concurs real între proiecte la aprobarea sau respingerea acestora etc.

Dumitru Budeanschi, director de program la Expert-Grup, a spus că problema gestionării banilor publici este importantă pentru securitatea ţării şi trebuie privită printr-o prismă mai largă.

  • tatiana savva despre neregulilele de la asm.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.