Asistăm la „sindromul Gorbaciov”, când realitatea din exterior nu rezonează cu situația din interiorul țării, opinie

Una dintre realizările guvernării de la Chișinău este scoaterea Republicii Moldova din izolare internațională și obținerea unui sprijin fără precedent din partea partenerilor occidentali. O spune deputatul PAS, Radu Marian, în contextual vizitei premierului Natalia Gavrilița la Washington. De cealaltă parte, istoricul Octavian Țîcu îi dă replica reprezentantului guvernării și spune că deschiderea de care se bucură Republica Moldova nu este o realizare PAS, ci o consecință a crizei de securitate din regiune, notează IPN.

În perioada 19-21 iulie, premierul Natalia Gavrilița s-a aflat într-o vizită oficială la Washington în timpul căreia s-a întâlnit cu înalți oficiali americani, inclusiv cu șeful diplomației americane, Anthony Blinken. În timpul discuțiilor, secretarul de stat american a promis Republicii Moldova un ajutor de aproape 65 de milioane de dolari, bani ce vor spori reziliența economică a țării.


„Am mai trăit o astfel de deschidere din 2009 până în 2014. Diferența între 2009 și 2021 este că atunci s-au coagulat toate forțele politice de pe dreapta, creând un monolit pe dreapta, care a garantat un traseu reușit al Republicii Moldova până în 2014. Această deschidere se datorează lucrurilor care se întâmplă în Ucraina. PAS a acumulat voturile blocului ACUM, dar n-a acumulat legitimitatea politică. Trăim un „sindrom Gorbaciov”, când realitățile din exterior, popularitatea și deschiderea nu rezonează cu lucrurile care au loc în interiorul țării”, a spus istoricul Octavian Țîcu, în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la JurnalTV.

De cealaltă parte, reprezentanții guvernării spun că Republica Moldova se bucură acum de o deschidere fără precedent din partea Occidentului, fapt ce ajută țara să facă țară crizelor profunde cu care se confruntă. Deputatul PAS, Radu Marian, spune că prioritatea zero a guvernării este acum asigurarea securității energetice.

„Una dintre realizările guvernării PAS este deschiderea din partea partenerilor internaționali, dincolo de obținerea statutului de țară candidat, avem o îmbunătățire a relațiilor cu SUA. Pe partea energetică, dincolo de suportul financiar important, încercăm să găsim alternative. Există informații de la oficialii europeni că rușii urmează să închidă demonstrativ fluxul de gaze naturale către Europa, ca parte a războiului. Asta ar putea să ne afecteze. Încercăm să găsim alternative. Pe termen lung, analizăm tot ce înseamnă, inclusiv, centralele nucleare modulare”, a spus deputatul PAS, Radu Marian.

„Dincolo de proiectele grandioase, anunțate de PAS cu stațiile nucleare trebuie să fim mai realiști, iarna se apropie, majoritatea oamenilor este preocupată cum să cumpere lemne și cărbuni, care s-au scumpit foarte mult. Soluția care ar ușura viața unor cetățeni este să facilitezi accesul pentru procurarea lemnului, cărbunelui. În paralel, este necesară diversificarea surselor de import a gazelor naturale care ar pune temelia securității energetice”, a spus președintele Platformei DA, Dinu Plângău.

De la începutul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, Statele Unite au alocat aproape 75 de milioane de dolari în asistență umanitară și aproape 124 de milioane de dolari în asistență economică și de securitate pentru Republica Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.