Asigurările de viață și pensiile private, actuale în lume. BNM, despre oportunitățile din Moldova

Procesele demografice globale au afectat esențial modul în care oamenii să ducă o viață confortabilă după ce ajung la vârsta de pensionare. În prezent, statele nu pot garanta o pensie care să le asigure un venit decent persoanelor în etate, de aceea pentru un trai liniștit, soluțiile sunt asigurarea de viață și pensia privată. Acestea au devenit componente semnificative în pregătirea pentru o pensie sigură și confortabilă, se arată într-un articol al Băncii Naționale a Moldovei, într-un ciclu de materiale realizat în parteneriat cu Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, transmite IPN.

Asigurările de viață au la bază contracte multianuale, necesită un angajament de durată între părțile contractante și se materializează în achitarea anuală sau lunară a primelor de asigurare, pentru o perioadă negociată de părți. Cel mai important risc, acoperit de o asigurare de viață, este decesul, dar în funcție de tipul asigurării ales, asigurările de viață oferă și alte protecții de asigurare.

Asigurarea de viață poate garanta securitatea financiară, liniștea sufletească, precum și un venit suplimentar la pensie, prin acumulare în timp, ca urmare a investirii primelor achitate companiei de asigurări. De asemenea, asigură beneficii fiscale atunci când există un cadru juridic adecvat, care amână sau chiar exclude obligația de achitare a taxelor pentru primele achitate pe baza polițelor de asigurare.

Potrivit BNM, există multiple tipuri de asigurări de viață și fiecare persoană poate alege în funcție de nevoile sale, pentru a-i fi acoperite necesitățile. Cel mai des întâlnite asigurări de viață sunt: asigurarea de viață pe termen limitat sau clasică, care se acordă pe o perioadă prestabilită; asigurarea mixtă de viață, care este o asigurare diferită față de primele două, prin faptul că asigură și riscul de supraviețuire; asigurarea pentru studii sau pentru alte cheltuieli mari pe durata vieții.

Principala caracteristică a pensiilor private este contribuția lunară cu o sumă prestabilită de către participanții care au optat să adere la un fond de pensii private, ce se acumulează pentru perioade îndelungate. Valoarea totală a contribuțiilor plus venitul investițional obținut din investirea lor constituie suma de bani care le aparține participanților și care poate fi solicitată spre plată la momentul pensionării.

Există multiple clasificări ale pensiilor private, cum ar fi pensia privată clasică și cea ocupațională, care au aceeași bază, și anume investirea pe termen lung a contribuțiilor participanților. Unica diferență constă în plătitorii contribuțiilor, în cazul pensiilor ocupaționale contribuțiile fIind achitate de către angajator.

Pensiile private garantează fluxul de venit constant și previzibil, obținut la momentul atingerii vârstei de pensionare, care face tranziția de la o viață activă sub aspect economic, la una pasivă, mai ușoară, iar sumele acumulate constituie proprietatea beneficiarului și chiar, în caz de deces prematur, înaintea atingerii vârstei de pensionare, aceste sume acumulate sunt transmise succesorilor legali, iar angajatorii folosesc pensiile private ocupaționale drept o metodă de fidelizare și atragere a angajaților.

Potrivit BNM, există o serie de avantaje fiscale, prin amânarea impozitării sau chiar deductibilitatea contribuțiilor și a venitului investițional obținut, în cazul achitării beneficiilor în mai multe tranșe pentru o perioadă îndelungată. Astfel, se reduce venitul impozabil în anii în care contribuim, ceea ce poate duce la economii semnificative de taxe și la mai mulți bani investiți.

Experții afirmă că asigurarea de viață atenuează impactul financiar al unui deces prematur, asigurând securitatea financiară a familiei. Pensiile private ajută la gestionarea riscului de a ne depăși economiile prin asigurarea unui venit solid. Pentru a face alegerea perfectă, este nevoie să evaluăm situația financiară actuală, obiectivele de pensionare și potențialele cheltuieli din viitor.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.