Asigurarea şanselor egale pentru bărbaţi şi femei în procesele de luare a deciziilor este o precondiţie fundamentală pentru un stat care a ales parcursul european şi, mai ales, care tinde să asigure democraţia. Afirmaţia aparţine consilierului în cooperare pentru dezvoltare din cadrul Ambasadei Suediei în Republica Moldova, Henrik Huitfeldt, transmite IPN.
„Pentru Republica Moldova, care a ales perspectiva europeană, asigurarea egalităţii şanselor şi a oportunităţilor este o precondiţie fundamentală. Pentru că va oferi aceeaşi putere de a-şi forma propriul viitor atât femeilor, cât şi bărbaţilor. Adoptarea legislaţiei este un pas foarte important, dar este insuficient pentru a avea o transformare cu adevărat. Este foarte mult lucru de făcut, pentru a crea aceleaşi şanse şi oportunităţi pentru femei şi bărbaţi, dar mai ales pentru femei, ca ele să fie mai active în viaţa politică şi socială”, a declarat Henrik Huitfeldt.
Uniunea Europeană are un plan de acţiuni pentru asigurarea egalităţii de şanse, cu trei domenii prioritare: participarea egală în procesul de luare a deciziilor; independenţa economică şi financiară a femeii; o viaţă liberă de violenţă. „În Uniunea Europeană asigurarea şanselor egale pentru femei şi bărbaţi este obligatorie şi toate statele membre ale UE respectă acest angajament. Este firesc şi pentru Moldova să respecte aceste priorităţi, dacă doreşte să devină membră a UE”, a spus Henrik Huitfeldt.
Acesta a venit şi cu un sfat imediat pentru partidele politice din Republica Moldova: să adopte cadrul legislativ care să asigure cota de reprezentare a femeilor în procesele de luare a deciziilor, pentru că ar fi un pas benefic în apropierea de Uniunea Europeană. Totodată, consilierul Ambasadei Suediei a precizat că, pe o perioadă lungă, fiecare partid trebuie să se gândească la principiul egalităţii de gen, să discute şi cu electoratul său despre promovarea egalităţii şanselor, deoarece este un principiu fundamental al democraţiei.