Asemănări şi diferenţe în procesul de asociere cu UE: Moldova – Ucraina – Georgia

În procesul de asociere cu Uniunea Europeană, Republica Moldova, Georgia şi Ucraina au mai multe asemănări şi diferenţe la capitolul comunicării vectorului european. Acestea au fost analizate de experți la un club de presă organizat la IPN de către Asociația pentru Politică Externă.

Potrivit lui Leonid Litra, cercetător la Institutul de Politică Mondială din Kiev, diferența, care a schimbat discursul ucrainean cu UE, este conflictul ruso-ucrainean din ţara vecină. Totodată, spre deosebire de Moldova, în Ucraina există o cvasi-majoritate politică în favoarea Uniunii Europene, există un vector clar proeuropean şi o majoritate clară proeuropeană în rândul societății, care face mai ușoară comunicarea pe subiecte de integrare europeană.

Potrivit expertului, asemănările ţin de faptul că Ucraina, la fel ca și Moldova, are un plan de popularizare a integrării europene şi a Acordului de Asociere. Dar problema este că acest plan, aprobat încă în 2013, nu are prevăzute sursele necesare pentru implementare. O altă problemă este că o parte importantă din comunicarea legată de integrarea europeană este pusă pe umerii donatorilor externi. Dacă aceștia nu alocă bani, comunicarea nu are loc.

Leonid Litra s-a referit și la diferența sesizată între centru şi periferie. Dacă la Kiev există un nivel de „alfabetizare europeană” mai ridicat, atunci în regiuni foarte puține autorități publice au spațiu alocat comunicării cu cetățenii despre integrarea europeană.

În același context, vicepreședintele Institutului georgian pentru studii strategice, Irakli Porchkhidze a menționat că problemele comune Georgiei şi Moldovei ţin de stereotipurile false şi concepțiile greșite despre UE. Oamenii nu dețin informații suficiente despre Acordul de Asociere şi nu înțeleg conceptele. Aceasta creează un sentiment de frică, respectiv creează o metodă de presiune emoțională. Guvernul trebuie să fie sigur că oamenii înțeleg că procesul de asociere europeană nu este unul cu efecte imediate, a remarcat expertul.

Clubul de presă a totalizat proiectul „Strategia de comunicare a Republicii Moldova, Georgia şi Ucraina în procesul de implementare a Acordului de Asociere şi a Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător”, implementat de Asociația Obștească „Asociația pentru Politică Externă”, cu suportul financiar al Fondului Internațional Visegrád.

  • leonid litra despre ucraina.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.