Așa-numita Uniune Economică Eurasiatică se bazează pe violență, opinie

Prin semnarea statutului de observator la Uniunea Economică Eurasiatică, Republica Moldova s-a aliniat unui model de dezvoltare dominat de un stat care are grave probleme de imagine în relația cu Occidentul și cu restul lumii. De această părere este Sławomir Dębski, directorul Institutului Polonez de Afaceri Internaționale. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, expertul a declarat că așa-numita Uniune Economică Eurasiatică, patronată de Rusia, se bazează pe violență, transmite IPN.

„Modelul european de integrare este bazat pe autodeterminarea națiunilor și libera voință a societăților, care pot alege modelul de dezvoltare pe care îl consideră mai bun pentru ele. În timp ce așa-numita Uniune Economică Eurasiatică, patronată de Rusia, se bazează, mai devreme sau mai târziu, pe violență. Dacă refuzi modelul rusesc de dezvoltare, dacă optezi pentru unul european, atunci – și am văzut asta în 2013-2014 – te poți confrunta cu șantaj din partea Rusiei sau chiar cu o invazie militară”, a notat Sławomir Dębski.

Directorul Institutului a menționat că în Europa sunt două modele de dezvoltare foarte diferite. Uniunea Europeană ESTE bazată pe integrarea economică, supremația legii, democrație și drepturile omului. A demonstrat că este cel mai bun model pentru dezvoltarea națiunilor. De partea cealaltă, este alt model de dezvoltare, generat de interacțiunea strânsă dintre politic, business și crimă.

„Deci, avem un model care trebuie să recurgă la falsuri pentru a atrage alte state. Aceasta a fost în general experiența noastră cu Uniunea Eurasiatică. Și acest lucru îl putem vedea nu doar în Ucraina, care după cum știm s-a împotrivit ideii de a fi membru al Uniunii Eurasiatice. Și, când a făcut asta, Rusia a recurs la șantaj economic, a introdus sancțiuni împotriva Ucrainei și, în final, a pornit un război împotriva acestei țări pentru a opri mișcarea ucraineană către structuri care ar fi putut asigura condiții pentru o viață mai bună”, a spus Sławomir Dębski, menționând că același lucru s-a întâmplat și în Belarus, însă acolo nu a existat experiența unei agresiuni sau a războiului.

Cât ține de statutul observator, expertul spune că uneori țările fac asta pentru a putea arunca un ochi pe ce se întâmplă în interior. Potrivit lui, dacă motivația președintelui Moldovei este de a fi la curent cum operează acest sistem, de a fi atent din ce direcție poate veni pericolul, atunci desigur că riscul care decurge din implicarea în acest sistem este unul limitat. „Dar dacă închideți ochii și deveniți influențați de iluzia că acest model este o instituție care poate duce la o dezvoltare mai rapidă, care poate da niște stimulente suplimentare pentru a ridica nivelul de viață a oamenilor din țara Dvs. – atunci trebuie să fiți foarte atenți. Nu vă faceți iluzii, va rog. Nu vă faceți iluzii”, a mai spus Sławomir Dębski.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.